Wpis z mikrobloga

Przerzucili mnie w mojej fabryce do innego teamu i zobaczylem tam tak #!$%@? kod, ze az to musialem rozchodzic i z wami sie podzielic xD Ja rozumiem, ze patterny nie sa trzymane nigdzie ale te moga tez pomoc jesli mamy jakis problem w kodzie. Teraz, by napisac unit testa musze tracic wieki by mockowac dziesiatki serwisow a refaktoring oczywiscie nie wchodzi w gre (mimo tego, ze mialem gotowy PR i propozycje obslugi zmiennych wymagan biznes) bo QA capacity, inne priorytety (jestesmy firma produktowa), to by wymagalo przeprowadzenie regresji etz jezu #programowanie #programista15k
  • 10
@bb89: w zyciu nie pracowalem w takim srodowisku xd na rozmowach o prace jest wycieranie mordy wzrocami projektowymi a potem zycie to brutalnie weryfikuje. U mnie srodowisko jest takie, ze jest dwoch devow z firmy i trzech it konsultantow. Oni za 3 miesiace pewnie zmienia projekt a my bedziemy palowac sie z tym gownem a biznes nie rozumie, ze czas to pieniadz ze jak cos teraz zajmuje godzine szybciej (a nawet
@szmichal: jestem w podobnym szambie od prawie roku. God classes, spaghetti code, algorytmy pisane przez matematyków. Kod bez testów (xD), ostatni feature był klecony ponad pół roku (gdzie normalnie by to zajęło 1/3 czasu) z tego powodu - a bugów nadal od groma.

Ja osobiście żyje tylko dlatego, że wyspecjalizowałem się w 1 module, napisałem testy od 0, potem wyrzuciłem połowę kodu i o dziwo wszystko działa lepiej, a kolejny feature
@szmichal: tak bardzo to xD plus podejście typu "kod i problematyka są zbyt złożone na dokładne testowanie automatyczne". I wtedy wchodzę ja cały na biało i mówię potrzymaj mi piwo xD

Swoją drogą - nic tak nie uczy szacunku do TDD niż słabo prowadzony i napisany projekt. Wcześniej tego nie rozumiałem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@szmichal: w PL prawda nigdy nie spotkałem się żeby trzymać poziom, ale wystarczy sensowna firma zachodnia, może być nawet software house ale nie biorąca każdego jak leci i szybko może się okazać ze się da, jedynie trzeba walczyć z klientem żeby on nie chciał isc na skróty
18+

Zawiera treści 18+

Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.