Wpis z mikrobloga

@mirko_anonim: Nie ma się czego wstydzić. Pooglądaj trochę filmów na yt. Nie od razu potrzebujesz wszystkich elektronarzędzi. Ja bym zaczął od skompletowania skrzynki z narzędziami: kombinerki, jakiś zestaw kluczy, śrubokręty, młotek, miara. Z czasem będziesz sam widział czego potrzebujesz, wtedy sobie to dokupisz.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Co do takich podstawowych rzeczy w domu jest mnóstwo filmików na youtube jak coś zrobić, przykręcić półkę, przetkać zlew czy zamontować klamkę w drzwiach. Nie ma się czego wstydzić. Sam się nauczyłem obsługi wkrętarki po 20 - pokazali mi w pracy i potem ja pokazywałem chłopaki 26 lat jak się jej poprawnie używa.

Co do narzędzi to jak mówi stare porzekadło "Bez młota to nie robota", do tego jakiś
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: wiertarkop-wkrętarka to taka mała wiertarka, bezprzewodowa. Łatwo nią wkręcać wkręty i wiercić w większości rzeczy. Zwykle ma jakiś lekki mechanizm udarowy (wiertło w trakcie obrotu uderza w to w czym wierci jak taran). Dobra wkrętarka jest przydatna, natomiast z wierceniem w betonie może być problem. Wtedy porzeba wiertaki, która może zrobić wszystko co wiertarko-wkrętarka, ale jest zwykle mniej poręczna. Na moje oko, na domowe potrzeby - porządna wiertarka udarowa
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: no i co? nie musisz umieć remontować mieszkania. Kiedyś to było konieczne bo polacy byli za biedni żeby najmować ludzi od remontów.
Idź na yt poszukać poradników z nagraniami gdzie chłop ci pokazuje i mówi wszytko - tutaj to jedynie co możesz dostać to raka a nie porady xD
  • Odpowiedz
Nikt mnie nie nauczył jaka jest różnica między: wiertarką, wkrętarką, zakrętarką, wiertarko-wkrętarką i innymi cudami.

@mirko_anonim Na tym etapie napiszę, że głównie różnią się mocą oraz udarem. Jedne "biją" w przód przebijając się przez beton drugie w bok wkręcając śrubę w beton razem z duszą wkręcającego. do domu wkrętarka akumulatorowa będzie ok, nie róbmy z ciebie chada od wkrętów. do głębokich wierceń w betonie przyda się też młoto wiertarka sieciowa (nie
  • Odpowiedz