Wpis z mikrobloga

Poland finally can into space!

(i mam w tym swój mikroskopijny udział)

Dzisiaj, jeśli pogoda dopisze, nastąpi próba startu polskiej rakiety suborbitalnej Perun firmy SpaceForest. Lot rozpocznie się z terenu Centralnego Poligonu Sił Powietrznych w Ustce, a zakończy w wodach Bałtyku. Po drodze mierząca 11,5 metra rakieta Perun wykorzysta swój hybrydowy silnik do osiągnięcia pułapu 50 km, co oznacza, że doleci do połowy odległości między Ziemią a umowną granicą kosmosu.

Dla mnie to ważny lot, bo jako Kosmogadka wsparliśmy SpaceForest podczas ich zbiórki internetowej i naklejka z naszym logiem znajduje na kadłubie rakiety, tuż przy dyszy silnika. Trzymajmy z całych sił kciuki za Peruna i za udany lot z polskiego wybrzeża w kosmos. Transmisja na żywo niestety nie będzie dostępna, ale SpaceForst obiecało wrzucić później nagrania z lotu.

#kosmogadka

Śledź nas na Twitterze:
https://twitter.com/kosmogadka

#gruparatowaniapoziomu #kosmos #rakiety #polska #perun #spaceforest #gospodarka #technologia #ustka #eksploracjakomosu #ciekawostki #zainteresowania #nauka #pomorze #newspace
elektryk91 - Poland finally can into space!

(i mam w tym swój mikroskopijny udział)
...

źródło: double_perun

Pobierz
  • 84
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Brut_all: Masz rację, żeby lot był suborbitalny, to rakieta musi lecieć ponad umowną granicę kosmosu i Perun będzie to realizował podczas przyszłych misji. Rakieta SpaceForest ma mieć możliwość lotu nawet do 150 kilometrów nad powierzchnię Ziemi, czyli znacznie powyżej linii Karmana (patrz obrazek). Ten lot, który zaplanowano na dzisiaj, ograniczał się jedynie do 50 kilometrów, bo była to misja testowa, mająca sprawdzić zachowanie rakiety w trakcie lotu i poprawnie działanie
elektryk91 - @Brut_all: Masz rację, żeby lot był suborbitalny, to rakieta musi lecieć...

źródło: SpaceForest_profil_lotu_Perun_MECO-1-1024x712

Pobierz
  • Odpowiedz