Aktywne Wpisy

SzubiDubiDu +574
Z nudów testuję różnicę między PB95 i PB98.
Hipoteza: Mimo, że paliwo 95 jest odpowiednie do tego silnika to sprawdzam, czy benzyna 98 bez dodatków etanolu jest bardziej kaloryczna a przez to czy daje więcej energii za mniej litrów.
Obiekt testowy: Honda Civic 1.3 z układem hybrydowym IMA
Warunki testów: Ni c---a nie obiektywne ( ͡º ͜ʖ͡º) Do pracy, na zakupy, czasami
Hipoteza: Mimo, że paliwo 95 jest odpowiednie do tego silnika to sprawdzam, czy benzyna 98 bez dodatków etanolu jest bardziej kaloryczna a przez to czy daje więcej energii za mniej litrów.
Obiekt testowy: Honda Civic 1.3 z układem hybrydowym IMA
Warunki testów: Ni c---a nie obiektywne ( ͡º ͜ʖ͡º) Do pracy, na zakupy, czasami
źródło: image
Pobierz
Zopyross +119
Nikt mi nie wmówi, że 50 metrów to coś więcej, niż przestronna kawalerka. Nie da rady przebywać na takim metrażu w np 3 osoby i nie zwariować. Gdzie przyjąć gości? gdzie wypocząć po kołchozie? gdzie przenocować rodziców? gdzie wyprawić czyjeś urodziny? jeśli jeden pokój jest dla dziecka to tobie i żonie zostaje 18 metrowy salon - na spanie, osobiste rzeczy, szafy, półki, suszarkę na ubrania itp itd, przecież to koszmar. Nie dziwię
źródło: msz
Pobierz

(i mam w tym swój mikroskopijny udział)
Dzisiaj, jeśli pogoda dopisze, nastąpi próba startu polskiej rakiety suborbitalnej Perun firmy SpaceForest. Lot rozpocznie się z terenu Centralnego Poligonu Sił Powietrznych w Ustce, a zakończy w wodach Bałtyku. Po drodze mierząca 11,5 metra rakieta Perun wykorzysta swój hybrydowy silnik do osiągnięcia pułapu 50 km, co oznacza, że doleci do połowy odległości między Ziemią a umowną granicą kosmosu.
Dla mnie to ważny lot, bo jako Kosmogadka wsparliśmy SpaceForest podczas ich zbiórki internetowej i naklejka z naszym logiem znajduje na kadłubie rakiety, tuż przy dyszy silnika. Trzymajmy z całych sił kciuki za Peruna i za udany lot z polskiego wybrzeża w kosmos. Transmisja na żywo niestety nie będzie dostępna, ale SpaceForst obiecało wrzucić później nagrania z lotu.
#kosmogadka
Śledź nas na Twitterze:
https://twitter.com/kosmogadka
#gruparatowaniapoziomu #kosmos #rakiety #polska #perun #spaceforest #gospodarka #technologia #ustka #eksploracjakomosu #ciekawostki #zainteresowania #nauka #pomorze #newspace
źródło: double_perun
Pobierztylko plis nie wpadaj w retoryke "o tym co mnie jara mówimy tylko dobrze albo wcale" i wysil sie na obiektywność
@ahura_mazda: eh, to jest wlasnie to nasze narodowe podejscie, ktos tam kiedys tak wydzielil plac wiec jest git i po co zmieniac, poprawiać. Może i krzywo, chaotycznie, losowo ale wystarczajaco. Dysza rakiety obok suchych jak patyk zadrzewień, dlaczego by nie.. Gonimy Greków w "wyebongo"
Jeśli prywatną firmę to na jakiej podstawie? Ich rakieta i widocznie takie warunki im odpowiadają.
Jeśli Siły Powietrzne to dlaczego? Bo oceniasz całą infrastrukturę poligonu po jednym zdjęciu? Poligonu, który zajmuje teren 4000 ha?
Według Ciebie Polska tam powinna postawić kosmodrom za kilkaset milionów, żeby prywatne firmy mogły wjeżdżać z
źródło: polandcanintospace
PobierzPowodzenia!
źródło: kosmopapa
Pobierzźródło: lot
Pobierz