Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mireczki, Lvl 22 here, od tygodnia mam pierwszą pracę jako monter urządzeń. No i praca polega na tym że stoję i testuję komponenty, a następnie składam z nich szafy i inne duperele dla operatorów GSM i nie tylko. Jestem na przyuczeniu i czuję się podłe. Bo jestem jak ten Travolta z memu, starsi pracownicy każą mi łazić za sobą i biorą różne elementy, moduły kable, etc często z innych hal xD. Nikt nie przywozi pod stanowisko, trzeba samemu wiedzieć kto i gdzie i co ma, albo może mieć Jest 45 rodzai szaf, jedne składa się w 30min. Inne 3 dni, do każdej co innego. Jest rozpiska co trzeba zrobić danego dnia, ale nie ma żadnych info z czego, tylko schemat xD I wszyscy jakby robią "na oko" z pamięci. Czuję się jak piąte koło u wozu, nie wiem na co liczą, nie da chyba rady spamiętać tego wszystkiego na blachę, i chyba mnie wyleją. Zostać tam czy uciekać? #praca #pytanie #januszex

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Jailer

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

• 37
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 652
@mirko_anonim jak to twoja pierwsza praca to musisz zrozumieć że wszystko przychodzi z czasem, czyli z czasem się nauczysz gdzie co i jak. Nie da rady ogarniać wszystkiego od początku
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: od tygodnia no to elo xD
Nie martw się, każda nowa praca, nie tylko pierwsza, wygląda tak samo. Chodzisz i się o wszystko pytasz, nie wiesz co robić, inni Ci pokazuja. Kwestia czasu
  • Odpowiedz
@mirko_anonim zostań i się ucz. Na tym polega nauka. Jak uciekniesz do innej pracy to tam będzie dokładnie tak samo.

Jak wywalą to wywalą, ale jeśli sam odejdziesz to nigdy się nie dowiesz czy dałbyś radę czy nie.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim nikt od Ciebie nie wymaga, żebyś robił tyle co oni i tak szybko jak oni. Patrzysz, robisz, zapamiętujesz, gdzie i co jest. Jak Ci się chce być nadgorliwym to od każdego miejsca z częściami poproś o listę co mają, potem wszystko wrzuć sobie na kompie (w domu niestety zapewne) do jednego excela i potem na tel będziesz mieć wszystko ładnie gdzie i co jest
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jak pierwsza praca to zostań i zdobywaj doświadczenie powiedz przynajmniej 3 miesiące i dowiesz się czy chcesz to robić czy szukać czegoś innego. Z pracą jest jak z kobietą w tej są fajne c---i ale mały rozumek a w drugiej celulitu na nogach ale za to cię kocha i dba o ciebie. Nie znajdziesz idealnej pracy tym bardziej jak zaczynasz życie pracownika.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim jak każą łazić za sobą to dobry znak, znajdź kogoś kto lubi tłumaczyć uważnie słuchaj, rób, polubią Cię i będzie ok. Za jakiś czas ogarniesz co i jak. Później albo zostaniesz starym wszystkowiedzącym wyjadaczem, albo zmienisz robotę z fajnym doświadczeniem. Ważne by nie dać się robić w c---a i jednocześnie być miłym dla ludzi z dużym doświadczeniem, z takimi to się fajnie, szybko uczy.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: zacznij robić rozpiskę co gdzie jest tak żebyś w razie czego miał do czego wracać jak by było krytycznie. 2-3x zaskoczysz kolegów starych dziadów wychodząc przed szereg i stając się chociaż w 10% samodzielnym i goście zostaną twoimi najlepszymi kolegami. Na pewno nie ma co z tego powodu rezygnować. To nie twoja wina że jest b----l tylko kierownictwa. Swoją drogą mogli by to spisać przecież onboarding wtedy był by
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: rob zdjęcia i opisz po swojemu schematy. Np. Zasilacze hala 3, falowniki kantorek prezesa etc. Pierwsza praca wiele osób przeraża. A zawsze po tobie powinien być dział jakości jak coś.

Pozdro. Ogarniaj. Zarabiać trzeba
  • Odpowiedz
@mirko_anonim nikt nie składa tam z pamięci na oko ;)
Składają konkretną szafę według konkretnego schematu, jedyne co robią z pamięci to sięgają po materiały bo wiedzą gdzie co jest. Z czasem też to wszystko zapamiętasz, więc na spokojnie :)
  • Odpowiedz
@mirko_anonim tak jak kolega wyżej napisał, wszystko przyjdzie z czasem, a najpóźniej to, żeby w---------ć stamtąd w podskokach, póki jeszcze czujesz się człowiekiem i szukać normalnej roboty. Potem to już będzie tylko plucie sobie w ryj za stracony czas
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: brzmi jak spoko robota. robisz cos konkretnego, uczysz się, nie wspomniales zeby ktoś miał jakieś wąty. zrob sobie jakies notatki chociazby na telefonie i jak bedziesz z nich korzystal to pokaz ze masz (znaczy ze sie starasz) i zażartuj ze to spamiętać to trzeba mieć taki łeb jak oni. jak jeszcze zrobisz dobre notatki to moze ktos inny z tego skorzysta to już w ogole.
niestety kazda praca wymaga
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: myślisz że babka na kasie w biedronce to od razu wszystkie kody zna? Mi też swojej nauczenie się swojej roboty zajęło dość sporo czasu, obecnie komendy linuxowe, polecenia sql czy kod python/php mogę przez telefon dyktować...
  • Odpowiedz
nie da chyba rady spamiętać tego wszystkiego na blachę

@mirko_anonim: po to jesteś na przyuczeniu żeby sie uczyć, jesli Cie nikt nie o-------a za to że nie znasz wszystkiego od pierwszego dnia to ja bym został i popatrzył jak tam się pracuje, od starszych możesz się coś nauczyć a potem coś pomagać, jeśli masz chodzić za Staszkiem i Henkiem po wszykich halach to tym lepiej bo poznasz więskzosć zakładu i
  • Odpowiedz