Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Moja sytuacja wygląda tak:

22lvl, rodzice są po rozwodzie, ojciec ma swoje mieszkanie (tylko na siebie), matka ma dom (też tylko na siebie). Dobrze zarabiam więc z wkładem i zdolnością nie będzie problemu, mieszkam z matką w jej domu bo tak jej i mi wygodnie. Nie chcę się wyprowadzać ale rozkminiam jak wykorzystać kredyt 2% na pierwsze mieszkanie jako że nie mam nic zapisanego na siebie - czy mogę wziąć kredyt na mieszkanie kupione od osoby pierwszego stopnia pokrewieństwa - mojego ojca? Ciężko byłoby zweryfikować czy rzeczywiście tam mieszkam czy nie. Hajs ojciec mógłby przekazać mi darowizną lub kupić indeksy lub cokolwiek co daje te >3% jakie ma być in total oprocentowania+prowizji (mamy dobre relacje więc nie ma dużego znaczenia u kogo zostanie hajs). Gdzie jest dziura w tym planie?

#kredyt2procent #kredythipoteczny

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Dipolarny
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

po prostu korzystasz z okazji.

@programista15cm: xD

# koloryzowane; mam nadzieję, że nigdy nie powiedziałeś złego słowa na temat przedsiębiorców biorących dotacje covidowe :D Albo na złodziei z wiejskiej, w końcu żal nie skorzystać ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
  • Odpowiedz
Ja nie wiem czy banki są takie chętne żeby dawać kredyty na sfinansowanie zakupu czegokolwiek od najbliższej rodziny - śmierdzi wałem na kilometr :)
  • Odpowiedz
@DeoLawson pytanie na ile jest to przestępstwo wyłudzenia kredytu lub jakikolwiek inny paragraf jeśli wszelkie dane składane do wniosku o ten kredyt są prawdziwe i nienaciągane. Faktycznie przecież kupujesz nieruchomość rodziców i masz zamiar w niej mieszkać przynajmniej raz w roku.
  • Odpowiedz
czy mogę wziąć kredyt na mieszkanie kupione od osoby pierwszego stopnia pokrewieństwa - mojego ojca?

@mirko_anonim: Tak, co do zasady jest taka możliwość, banki jednak szczególnie weryfikują takie transakcje.
  • Odpowiedz