Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#programowanie #programista15k

Mirki rekrutujące na stanowiska 25k+ UoP:
Ciekaw jestem jak wygląda u Was sytuacja aktualnie z ilością i jakością kandydatów w procesie rekrutacyjnym? Czy coś się zmieniło w ostatnich tygodniach? Jak oceniacie sytuację na rynku?

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Dipolarny
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: u mnie tragedia z jakością kandydatów na te seniorskie pozycje. O ile CV potrafi wyglądać kozacko, naście lat expa, pozycje architektów systemów, duża skala projektów, tak koniec końców tacy potrafią nie znać wzorców projektowych a ta duża skala to 10k użytkowników miesięcznie. Nie chcemy robić większego sita dla topowych programistów żeby ich nie zniechęcić, a zawsze można takiemu zaoferować pozycję mida, ale w ostatnim czasie do mnie na rozmowy
  • Odpowiedz
@mathes: Najprostszych, jak działa dns, nawet nie chodzi o szczegółowe informacje, ale ogóle działanie na zasadzie hierarchii. xD Nie ogarniają nawet jak działa loadbalancer, wystarczy spytać o najbardziej podstawowy algorytm jak round robin i wielkie oczy. O różnych warstwach sieciowych, w których działają loadbalancery i jakie są tradeoffy to wiedzą pojedyncze osoby. Najlepsi są seniorzy, którzy dostają zadanie z system designu i nawet nie spytają, jaką zakładamy skale, liczbę uzytkowników,
  • Odpowiedz
@mathes: u mnie w przypadku PHP na 2 pytaniach się wywalają osoby które aplikują na widełki powyżej 20k:
- jaka jest różnica między == a === w przypadku obiektów. Nie jest to rzecz której się regularnie używa, ale jak przez 10 lat programowania w języku się tego nie dowiedziało to o czymś świadczy.
- Solid, ale nie definicje (bo te zwykłe mają na blachę wykute), ale jakiekolwiek pytania o zrozumienie
  • Odpowiedz