Wpis z mikrobloga

Macie jakieś sprawdzone rady jak usmażyć steki z naszej polskiej wołowiny, żeby nie były twarde? Steki są raczej cienkie, mają bardzo czerwony kolor i chciałbym, żeby były dość wysmażone. Wyjąłem je z lodówki po czym od razu posoliłem i daję im odczekać godzinę. Ogień duży i krótko na patelni, czy raczej na odwrót? Natrzeć olejem czy oliwą?

#gotowanie #kuchnia #gotujzwykopem
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@daardevil:

po 1 nie sól tego przed smażeniem bo wołowina od tego twardnieje...

po 2 co to za mięso bo steki to to mięso które w Polsce nazywa się polędwicą wołową i wszystkie inne są twarde

po 3 duży ogień i mało tłuszczu, najlepiej na patelni grilowej
  • Odpowiedz
@franaa: Nie wszyscy uznają tę zasadę, Gordon Ramsey np. soli tuż przed smażeniem, ale co ja Cię będę przekonywał. Powiem tylko, że zrobiłem tak jak napisałem i stek wyszedł pyszny, miękki i słony tak jak lubię.
  • Odpowiedz
@kaef: @franaa: Spróbuj kiedyś zrobić tak jak pisałem, ja wyjąłem jakieś 70 minut przed smażeniem mięso z lodówki, od razu posoliłem i odstawiłem przykryte folią, żeby nie było zimne w środku w momencie wrzucania na patelnię. Smażyłem na dużym ogniu "na oko" i patrząc dotykowo na twardość. Muszę przyznać, że pierwszy raz w życiu wyszedł mi tak dobry stek.

PS Tu są te badania, które skłoniły mnie do
  • Odpowiedz
@daardevil: No własnie długo tak robiłem, że marynowałem mięso wcześniej i potem się dziwiłem, czemu nie wychodzą mi steki takie jak na amerykańskich filmach, tylko wiórowa podeszwa. Zagadka się rozwiązała. Odpowiedź brzmi: SÓL.
  • Odpowiedz
@franaa: Nie no, mój też nie wyglądał jak te w hamerykańskich filmach, ale był (wreszcie) miękki i soczysty. Generalnie, popróbuję jeszcze różnych metod przyrządzania, z tym że jedną duża zaletę miał ten dzisiejszy stek- całe mięso było idealnie słone, co w połączeniu z masełkiem dało super smak.
  • Odpowiedz