Wpis z mikrobloga

@Volantie: Podstawy JavaScript
To początek Twojej przygody z językiem JavaScript. Nauczysz się jego składni, popełnisz pierwsze błędy, poznasz zmienne, pętle, funkcje, operatory logiczne i inne, podstawowe konstrukcje JS.

Podstawy JavaScript - rozszerzenie
Poznasz ciągi znaków, liczby, pętle, dowiesz się także czym są obiekty (a te są naprawdę fascynujące). Na deser zaś: rozwiążesz kilka dodatkowych zadań
  • Odpowiedz
@baton967 czyli generalnie frontend. Na tych technologiach sie nie znam, ale wiem ze mnostwo chetnych na front jest. Ale ja wychodze z zalozenia ze trzeba zacisnac zeby i robic swoje, i nie przejmowac sie tym co mowia inni
  • Odpowiedz
@baton967: te podstawy ogarniesz z yt albo jednym kursem z udemy za 50zl, generalnie nie płaciłbym większych (>100zl) pieniędzy za kursy dotyczące podstaw tych dziedzin bo z internetu się wręcz wylewają takie informacje
  • Odpowiedz
@baton967: Jak to jest, że ja 15 lat temu byłem w stanie nauczyć się programować (C#, .NET, SQL i trochę JS) jak i robić inne rzeczy jak konfiguracja serwerów i baz danych z ogólnodostępnych źródeł (książki + internet), a dziś ludzie chcą korzystać z płatnych szkoleń myśląc, że w pół roku zostaną #programista15k Przecież ta wiedza jest jeszcze bardziej dostępna niż 15 czy 20 lat temu i to
  • Odpowiedz
@markaron: Też się nad tym zastanawiam. Mam w pracy kilku "juniorów" i często ich problemy/pytania to użycie googla i poczytanie czegoś przez 10 minut. Jednak prawie zawsze przy pierwszym lepszym problemie zaczynają szukać pomocy u innych. Z czego się to bierze? Nie wiem.
  • Odpowiedz
@baton967: Generalnie zgadzam się z mirkami wyżej, ale też rozumiem. Tak więc,
jak boisz się błąkania, czego się uczyć, w jakiej kolejności, to wbijasz na roadmap.sh i ciśniesz. Tam masz od razu nawet linki z kilkoma źródłami wiedzy podpięte do każdego elementu roadmapy. Jak Ci będzie mało, to dokupujesz coś fajnego na Udemy. Prawdopodobnie do zdobycia pracy nie wydasz tyle ile by z Ciebie ściągnęli z 1 wypłaty
  • Odpowiedz
@baton967: a i nie kupuj przypadkiem na Udemy za więcej niż ~50zł. Tam są wieczne promocje, zakładasz nowe konto/incognito/vpn i będą promki -80%. Aczkolwiek z doświadczenia wiem, że zanim ukończysz jakiś bardziej obszerny kurs, to i tak i tak zaraz wpadnie kolejna promocja, więc nawet niekoniecznie trzeba tak kombinować
  • Odpowiedz