Aktywne Wpisy

Bez sensu zupełnie korci mnie żeby wrzucić swoje dojce na mirko. Powstrzymajcie mnie ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Umeraczyk +21
Przypominam o tej krindżowej akcji przez którą straciłeś miłość życia
Skopiuj link
Skopiuj link

Regulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Paradoks sytuacji jest taki, że wytwarzanie softu który działa dobrze nie jest wcale dużo droższe od wytwarzania softu który działa źle lub w ogóle nie
@Krolik: podajesz konkretne ścisłe wartości, ale bez źródła, czyli również bez odniesienia co wlasciwie porównujemy.
Weźmy jako przykład typowy backend na mikroserwisach w springu/micronaucie/quarkusie
Co masz na myśli że taki kod jest niewydajny? Że korzysta się z ORM zamiast pisać customowy mapper czy co? Przecież to w
@briskmann: zapewne dlatego w windows 11 znajdziesz jeszcze masę kodu z win95, którego odgórnie zakazuje się ruszać w MS?
Serio uważasz, ze samo napisanie w ruscie rozwiązuje problemy wydajnościowe? Zdajesz sobie sprawę, ze większość low latency w tradingu to Java? ;)
Zależy jak duże problemy. Na pewno mocno pomaga, o ile ktoś ma przynajmniej podstawowe pojęcie o pisaniu wydajnego kodu. Java w pisaniu wydajnego kodu głównie przeszkadza a wiele optymalizacji wręcz
Co do optymalizacji to możesz to robić w każdym języku. Ja rozumiem, ze rust jest fajny, pisze w nim komercyjnie, ale odchodzę, bo liczy się kasa, a programistów rusta jest mniej i są drożsi niż np. kotlinowcy czy javowcy. Tak samo jak w big data masz scale i jest dużo
Tylko języki mocno różnią się tym jakie optymalizacje jesteś w stanie zrobić i jak będzie wyglądał kod źródłowy po optymalizacji. Języki takie jak Java dają programiście mało kontroli a optymalizacja powoduje duży spadek czytelności kodu, dlatego zwykle jej się nie
Tak jak wcześniej pisałem, to nie jest kwestia wydajności, a budowania oprogramowania rozsądnie, a w tym mieszczą się takie rzeczy jak łatwość utrzymania, czytelność,
Oprogramowanie ma co do zasady na siebie zarabiać. :)