Czy znacie może aplikację / stronę, która pomoże znaleźć miejsca na dachu, które mogą być zacienione - chodzi o uwzględnienie cienia komina w relacji do kąta nachylenia połaci dachu oraz posadowienia domu względem stron świata?
@mathmed Robiłem taką analizę w oprogramowaniu ArcGIS na podstawie numerycznego modelu pokrycia terenu. Jest dedykowane narzędzie do takich właśnie analiz, chyba area solar radiation. Minusem jest to, że oprogramowanie jest płatne.
@mathmed: Solar Edge Designer, nie wiem czy aż tak dynamicznie z kominami uda się przygotować ale jest opcja dodawania przeszkód , nachylenia modułów PV itd
Zastanawiam się, czy żaden z paneli w stringu nie może być zacieniony? Czy jeśli tak jest produkcja spada do zera? A może diody Schottkiego sobie z tym radzą?
Czy jeżeli mam 35 lat to w razie w jest szansa na to że powołają mnie do wojska? Jak jestem mgr inż to idę na szeregowego lumpa czy coś więcej na start? Pytam bo nie wiem kiedy #!$%@? do Chorwacji.
#oze #fotowoltaika #budujzwykopem #budowadomu
Zastanawiam się, czy żaden z paneli w stringu nie może być zacieniony? Czy jeśli tak jest produkcja spada do zera? A może diody Schottkiego sobie z tym radzą?