@glos_zenady: Możesz użyć spinoffów Ubuntu, jak Kubuntu itd. Ja tam preferuję Debiana Testing - nowe paczki, ale w miarę przetestowany system. Ale pytanie czy chcesz się bawić w instalację.
@glos_zenady: jak gnome nie pasuje to Fedora KDE (Fedora to profesjonalne, stabilne, bezpieczniejsze od ubuntu out-of-the-box distro w którym jako pierwsze wlatują nowinki techniczne a KDE to najpotężniejsze środowisko desktopowe)
@fervi: mit fhuj leci 4 rok na łuku i jedynym fuckupem przez ten czas był błąd w mate desktop, no ale nieskromnie powiem że kiedyś 6 lat na gentoo siedziałem więc jakąś tolerkę się ma.
@Czlowiek_Ludzki: sprawdzało się bardzo dobrze gdybym nie był wymagający, typu - zainstalować i zostawić, raczej wszystko działało; PC. Jednak zacząłem dalej szukać, spojrzałem w stronę forków Archa i pochodne Ubuntu bardzo spadły w mojej hierarchii zainteresowań :)
fajen bo udało się naprawić lapka, laptop 13 lat, wiatraczek głośnio chodził, chrzęścił, zamówiłem nowy, zamontowałem, wymieniłem też pastę na procku na nową i śmiga cichutko, temperaturki fajne, umiem coś
jakie teraz distro jest "fancy" i ma fajne ficzery out-of-box( np fajna grafika w terminalu gdy chcemy info o sprzecie/systemie w #archlinux :D)
na wstępie odrzucam ubuntu, bo gnome mi nie pasuje oraz archa bo chyba za duży próg wejścia na teraz (może jakiś fork ewentualnie)
@glos_zenady: wiem że odkop, ale chciałem zapytać jak się sprawdza w daily use. Laptop czy PC?