Wpis z mikrobloga

@LordLookas: Zależy od sprzętu. Ja długo po tym jak wyszło KDE SC4 obstawiałem za KDE3.5, dopiero jak openSUSE przestał go oficjalnie wspierać to przerzuciłem się na Fluxboksa z elementami innych środowisk. Nie tak dawno jednak kupiłem mocniejszy komputer i KDE SC4 chodzi naprawdę szybko, na tyle szybko, że nie ciągnie mnie z powrotem do minimalistycznych środowisk.
  • Odpowiedz
@qnebra: kde jest fajne i funkcjonalne, na pewno lepsze od unity.

Ale do xfce to zadne z tych srodowisk nie ma startu. Wszystko plynne ladne przejrzyste, dzialaja klawisze multimedialne, mozna sobie fajnie customizowac. I nigdy nie muli. Cos jak kiedys KDE 3.0.

Goraco polecam
  • Odpowiedz
@Nuuk: xfce nigdy nie miałem okazji używać. Z klawiszami multimedialnymi w sumie też nigdy nie miałem problemu pod linuksem, zawsze działały natywnie. Jeśli chodzi o samego linuksa to lubię takie środowiska, gdzie nie trzeba wiele ustawiać, konfigurować tylko mieć działający system po instalacji ;)
  • Odpowiedz
@LordLookas: polecam linuxa minta wersja xfce. Absolutnie najlepsza dystrybucja linuxa z jaka mialem do czynienia. A mialrm tych distr duzo, ubuntu na unity i gnome, arch, opensuse, debiany itd.

Z tym jest najmniej klopotow. Wg mnie to takie "co by bylo gdyby windows poszedl w slady appla i popracowal nad ujednoliceniem designu i plynnoscia dzialania" sprobuj, naprawde warto
  • Odpowiedz
@LordLookas: aha no i mp3 flashe i truetype fonty dzialaja od razu po instalce wiec kolejny plus. No i ma natywnie vlc a nie jakies gowno programy do video
  • Odpowiedz
@Nuuk: xfce byłoby idealne gdyby nie tearing. W wersji deweloperskiej ten problem rozwiązali, więc czekam na xfce 4.12, który właśnie za niedługo miał wyjść, ale jak zawsze są opóźnienia.

Środowiska / nakładki (cinnamon, patnheon,unity) oparte na gnome 3 są 'ciężkie' i mają słabą wydajność w grach. Cięższe są nawet od windowsa 7/8
  • Odpowiedz