Wpis z mikrobloga

@Jasik123: o cholera, jaka piękna
nigdy się chyba nie nauczę robić panterki na rantach. Ciasto robiłem już z najróżniejszych przepisów, piecyk mam elektryczny z rozdupconym pokrętłem, więc daje więcej niż fabryka pozwala, ale i tak nie potrafię zrobić takich rantów ;_; pogodziłem się już z tym trochę i robię taką, żeby była lekka i smaczna przede wszystkim
  • 5
@foxter11:
użyłem mąki petra 5037
1000g mąki
630g wody
35g soli
0,8g świeżych drożdży

Całość bardzo dokładnie mieszasz i zostawiasz blok ciasta w temperaturze pokojowej na 12h, dzielisz na kólki i do lodówki na 48h, wyciągasz z lodówki 2-4h przed wypiekiem by złapało trochę temperaturę.
co do techniki polecam obejrzec filmiki Vito Locapelli

Ważnym elementem jest jednak sam wypiek, mam piec w którym jest 500 stopni, wypiek trwa 80-90s

Na pizzy: