Wpis z mikrobloga

Co o tym sądzicie?

tl;dr
Pan Kamil nagrywa jak do Lexusa na blachach UA wsiada pani z dwójką dzieci. Niosą dary od PCK.

Pomoc humanitarna – pomoc materialna i logistyczna dla osób potrzebujących pomocy. Zwykle jest to pomoc krótkoterminowa, dopóki nie zastąpi jej długoterminowa pomoc ze strony rządu i innych instytucji. Wśród potrzebujących są bezdomni, uchodźcy, ofiary klęsk żywiołowych, wojen i głodu.

#polska #ukraina #pck
Utnapisztim2023 - Co o tym sądzicie?

tl;dr
Pan Kamil nagrywa jak do Lexusa na blacha...
  • 153
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

To zrozumiałe, że wśród uchodźców będzie stosunkowo więcej ludzi, którzy przed wojną byli bogaci, mieli firmy i dobre samochody, niż w ogóle społeczeństwa, ale skoro znaleźli się w takiej sytuacji, która zmusza ich niby do korzystania z pomocy humanitarnej, to chyba jednak mogliby (i byłoby to rozsądne) sprzedać drogie auto, kupić coś tańszego i mieć jakiś hajs na start, na ułożenie sobie życia w nowym kraju. Skoro nie uważają, że sytuacja zmusza
  • Odpowiedz
@the_good_guy: Nie mam w zwyczaju obrażania innych ludzi. Dla mnie to nie jest też sytuacja zero jedynkowa, bo tak jak napisał @mamabijeatataniezyje o 500+ dla ludzi z mercedesem, ale też pewnie nie mamy pewności kto korzysta z tego auta.

@kochamcovid: No właśnie jestem podobnego zdania i bardziej chodzi mi rozpatrywanie tej sytuacji w kategorii ludzkiej godności.

@taktoto zgadza się, wyłudzanie pomocy to jest problem bez względu
  • Odpowiedz
@kochamcovid: Technicznie masz rację, ale z własnego doświadczenia wiem, że ludzie, którzy stracili wszystko i samochód jest ich ostatnia wartościowa rzeczą, nie będą go sprzedawali, bo to właśnie ostatnia wartościowa rzecz, jaka posiadają. Miałem znajoma, która popadła w długi i zamieszkała ze mną na kilka miesięcy. Mimo że posiadała dobre auto to, którego utrzymanie kosztowało, to nie chciała go sprzedać. Ludzka psychologia sprawia, że pozbycia się ostatniej wartościowej rzeczy to
  • Odpowiedz
ja widuję codziennie ludzi jeżdżącymi Mercedesami i Lexusami, a co miesiąc biorą od państwa po 500 zł na dzieci.

@mamabijeatataniezyje: tym ludziom zdecydowanie bardziej sie naleza pieniadze, bo jakos na te auta zarobili w przeciwienstwie do bezrobotnej patoli
  • Odpowiedz
@Utnapisztim2023: Nie chcę bronić za wszelką cenę, ale warto rozstrzygnąć wszystkie możliwe scenariusze i jednym z nich jest taki, że Pani idąca z przodu (która otworzyła auto) przywiozła kobietę z dwójką dzieci do punktu pomocy.
  • Odpowiedz
@Utnapisztim2023: Ma Lexusa, a w Polsce pewnie wzięła pierwszą lepszą pracę za minimalną albo na czarno by utrzymać dzieciaki i by się budżet spinał. To że korzysta z pomocy sugeruje że jednak budżet się nie spina. No albo ściemnia bo jeździ drogim autem xD
  • Odpowiedz