Wpis z mikrobloga

jest tu jakiś pythonowy tester selenium master? mam pytanie, a że programowanie to jest moja aktywność raz na 5 lat to za cholerę nie mogę ogarnąć...
#programowanie #python #selenium
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
mam plik xls, jedna kolumna i powiedzmy 50 rzędów, cała funkcja ma wyglądać tak:
znajduję form na stronie -> podaję do niego pierwszy wpis -> klikam wyszukaj -> zatwierdzam przyciskiem -> znajduje form na stronie podaję rząd 2 -> klikam wyszukaj -> zatwierdzam przyciskiem -> itd do końca "listy".

problem jest taki że między akcjami potrzebuję zrobić też sleep i chcę zeby lista szła do końca.

Nie jestem pewien czy pchać sie w pandas (nie
  • Odpowiedz
  • 0
@venomik: to co chcę osiągnąć to wklejenie pierwszego wpisu z listy -> wyszukiwanie -> zatwierdzenie -> wklejenie kolejnego wpisu z listy -> wyszukanie -> zatwierdzenie.
Plus odrobina tego jak wydaje mi się że to powinno działać.
Nie wiem jak to ugryźć żeby brać z xlsa wpis 1 po 2, pandas mi za bardzo ryje głowę i zacząłem się zastanawiać czy openpyxl nie jest lepszym rozwiązaniem, tylko którą funkcję w sadzić w którą?
Każda
  • Odpowiedz
problem jest taki że między akcjami potrzebuję zrobić też sleep i chcę zeby lista szła do końca.

@Gilley: Jesteś w stanie dać linka do strony na ktorej to wklejasz? Bo mam problem wyobrazić sobie logikę tego wszystkiego. Ale ogólnie to pewnie szukasz czegos takiego:

data_from_excel = ['tutaj', 'dane', 'do', 'przeklejania']
for i
  • Odpowiedz
  • 0
@venomik: czym jest datafromexcel?
ja rozumiem że tutaj chodzi o zrobienie listy w kodzie bezpośrednio, a ja potrzebuje wziąć tę listę z pliku xls bezpośrednio i to iterować jeden po drugim tak jak to zrobiłeś dalej.
Tylko problem jest taki że nie wiem jak wyciągać dane z xlsa jedno po drugim i zapętlić całą funkcję zeby się przeklikała przez form.

EDIT: nie jestem w stanie podać stronki bo
  • Odpowiedz
@Gilley:
Tak. Twoje zadanei składa się z dwóch elementów:
1. Wyciągnąć dane z excela, do czego nie potrzebujesz uzyc selenium
2. Powklejać dane w odpowiednie miejsca na stronie, co już możesz obsłużyć selenium.

Moje rozwiązanie omawiało Ci tylko punkt drugi. Punktu pierwszego Ci nie podam, bo nie wiem jak wygląda Twój plik excela. Czy masz dane w jednej komórce, porozrzucane po arkuszu albo i kilku arkuszach, czy musisz je sformatowac,
  • Odpowiedz
  • 0
@venomik: to jest jedna kolumna z tytułami książek, bez numeracji bez niczego, jedna pod drugą.
dane powinny byc brane kolejno z A1 -> A2 -> A3 -> An
  • Odpowiedz