Aktywne Wpisy

WolnyBLN +77
Mąż chyba nie jest najostrzejszym ołówkiem w piórniku XD
źródło: 1000006325
Pobierz
wezsepigulke +226
Podał się do ojca
źródło: temp_file593738859201754426
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link
źródło: 1000006325
Pobierz
źródło: temp_file593738859201754426
PobierzRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
moglby ktos rzucic okiem i ew podpowiedziec co poprawic?
dzieki :)
w komenatrzu kod
https://replit.com/@Benek87/zad-7-dom#main.cpp
using namespace std;
#include <string>
class zwierze {
public:
Dobre. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Twój system/zbiór typów/klas nie stwarza warunków Poka-Yoke.
Kod niesformatowany. Do trzymania zmiennych w klasie lepiej użyć enskapsulacji (zrobić zmienne prywatne niedostępne z zewnątrz, a jedynie przez interfejs udostępniony w klasie, mówię o zmiennych typu imie, przy okazji zawsze używaj angielskich nazw)
Zmienne też powinny mieć odpowiedni typ, to że zmienna jest wpisana z konsoli jako cstring nie znaczy, że nie można jej zamienić na inny typ. Chodzi mi o wiek,
1. no właśnie wiek na int muszę zmienić z powrotem, zmieniłem bo jak ktoś wpisywał litery to wywalało program xD (czyli int i jakas pętla sprawdzająca czy wpisana została liczba?)
2. no właśnie tez myślałem ze to za długie wyszło i zastanawiałem się jak zrobić żeby to trochę skroić :)
nie pisz tego (chyba ze naprawdę CI się nudzi) tylko daj znać czego szukać w necie (wirtualne funkcje?)
@ulath: w sumie teraz się przyjrzałem i tam nie ma systemu klas, a jest jedna klasa :P
W każdym razie to jest edukacyjnie dobry kod do tego, aby pokazać, jakie problemy może rozwiązać programowanie obiektowe, bo ten kod jest antyprzykładem programowania obiektowego, ale można go poprowadzić/zmienić, aby stał się dobrym kodem obiektowym.
źródło: Picture1
Pobierz@patrolez: bardzo jestem ciekaw jakie problemy rzekomo rozwiązuje programowanie obiektowe. Zawsze widziałem tylko jak je stwarzało.
Programowanie obiektowe również bardzo mocno nawiązuje koncepcjami i abstrakcjami do naturalnych języków, co umożliwia w dość przystępny sposób przenosić pomysły osób niebędącymi
+ nowe G = super C".
UML okazał się porażką, której nikt nie używa, poza studentami do pisania zaliczeń.
Wzorce nie są rzeczą unikatową dla programowania obiektowego, znano je wcześniej i są powszechne we wszystkich paradygmatach. Pewne wzorce obiektowe są obejściami ułomności języków obiektowych takich jak Java - przykładowo (anty)wzorzec singleton (obejście na brak możliwości reprezentacji stanu globalnego) czy command (obejście na brak traktowania funkcji jak
@Krolik: gdybym miał pisać konkrety, to musiałbym napisać książkę, więc chciałem przedstawić esencję.
@patrolez: jeśli do czytania kodu potrzebne jest dobre IDE to znaczy że utrudniają, a IDE tylko próbuje ten problem z lepszym bądź gorszym skutkiem naprawi
Wiele razy brałem udział w dyskusjach dotyczących kodu i jedyna notacja jaka była powszechnie stosowana to prostokąty (ewentualnie owale), strzałki i tekst. Nie spotkałem nikogo kto by używał UML.
tak się zastanawiam jeszcze a czy te zwierzęta (obiekty) robione creatorem można jakoś wrzucić w table i później np. sortować i wywoływać jakaś mala pętlą zamiast pisać osobno ify czy swiche dla kazdego z osobna?
czy najprościej zrobić jedna klase zwierzęta i później podklasy dziedziczne koty