Aktywne Wpisy

RobieInteres +49
to będę jadł za moment
źródło: 514074880_1077168747903460_525850861375183949_n
Pobierz
annlupin +17
cześ nocna
źródło: annlupin451230
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link
źródło: 514074880_1077168747903460_525850861375183949_n
Pobierz
źródło: annlupin451230
PobierzRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Korea Północna. Żeby ją zobaczyć... wcale nie trzeba do niej jechać.
Bo chyba lepiej dmuchać na zimne i zwyczajnie nie wjeżdżać do tego państwa. W końcu zawsze istnieje niewielkie i całkowicie zbędne ryzyko nieumyślnego wplątania się w tarapaty. O czym mówię? Choćby o tragicznej historii amerykańskiego turysty, Otto Warmbiera.
Ale do rzeczy.
Przeszło 3 lata temu, miałem okazję być przelotem na krótko w Seulu. Już na miejscu, skusiłem się na wykupienie wycieczkę z przewodnikiem (zdaje się inaczej nie można) do tzw. DMZ, czyli strefy zdemilitaryzowanej pomiędzy obiema Koreami.
Jednym z punktów programu było m.in. odwiedzenie odkrytego w latach 70 tunelu infiltracyjnego wybudowanego przez Koreańczyków z Północy, celem ewentualnego przerzutu wojska i inwazji na Południe. Teraz - atrakcja turystyczna, ale wtedy potencjalnie ogromne zagrożenie.
Co ciekawe, tuż obok wstępu do tunelu znajdują się sklepiki, gdzie można chociażby kupić... wino z Korei Północnej. Może i drogie, ale za to okropne w smaku.
Taka ograniczona wymiana gospodarcza to efekt współpracy pomiędzy krajami, mającymi w zamyśle chociaż trochę zacieśniać relacje między sąsiadami.
Do tego te naklejki przedstawiające umundurowanych wojskowych w uroczy sposób. No nie wiem, dla mnie to takie... azjatyckie i niezrozumiałe.
Innym z elementów wycieczki była wizyta w punkcie obserwacyjnym Dora położonym stosunkowo blisko samej granicy.
W tamtym okresie jeszcze nie robiłem zdjęć niczym innym, niż telefonem noszonym kieszeni, ale tutaj dodatkowo posłużyłem się... dostępną na tarasie lunetą. I o dziwo nawet udało się złapać ostrość!
Po obu stronach można dostrzec flagi obu państw wywieszone na nieproporcjonalnie dużych i niepotrzebnych w tym miejscu masztach. Chyba że stanowią okazję do ćwiczenia szybkości wspinaczki dla miejscowych żołnierzy ????
Cóż, obie części podzielonego na dwa narodu nawet i w tak bzdurnym aspekcie koniecznie stają w szranki.
Propaganda po północnej stronie idzie o krok dalej. Wystarczy nieco wytężyć wzrok, by zobaczyć również małe, schludne miasteczko - ale... ustalono, że to miasto-widmo i nikt tam nie mieszka. Może to jakaś nowa forma urbanistyki?
4/x
Tag do obserwowania/czarnolistowania: #bzdecior #bzdeciorphoto
#korea #mojezdjecie #fotografia #podroze #podrozujzwykopem #ciekawostki
źródło: korea
Pobierzźródło: Screenshot 2023-03-14 at 09.13.21
PobierzTo tak jakbyś pojechał do Iranu i się żalił, że nie można na Koran napluć bo prawo szariatu utnie ci głowę.
Można jechać, zwiedzać, sam zamierzam
To nie tak, że straszę, po prostu dmucham na zimne i piszę o swoich własnych odczuciach.
Z Warmbierem to nigdy się nie dowiemy, czy stał się kozłem ofiarnym, czy po prostu był takim turbo-debilem. Jeśli istnieje cień szansy, że to pierwsze, to wolałbym głupio nie ryzykować, że mnie mógłby spotkać podobny
@Maly__Kotek: jak to jest finansować zbrodniczy reżim, dobrze?
@BennyLava: tak, a co?
https://tvn24.pl/polska/pracownicy-z-korei-polnocnej-w-polsce-material-czarno-n-ra828403-2320402
mógłbym o to samo zapytać Ciebie
Tylko trzeba znać zasady tam panujące, a nie śmieszkować. Zaryzykowałbym stwierdzeniem, że jak czegoś nie odwalisz, co mogłoby godzić w imię wielkiego przywódcy i narodu koreańskiego, to jest to najbardziej bezpieczny kraj do jakiego możesz się wybrać ( ͡° ͜ʖ ͡°). Nigdzie nie będziesz tak chroniony. Można się poczuć jak Prezes w Polsce.
Taka ciekawostka - obecniewszelka dyskusja jest tylko i wyłącznie teoretyczna, bo ze względu na pandemię, wjazd dla obcokrajowców jest niemożliwy.
potwierdzam, w podszczecińskich Policach faktycznie pracowali Koreańczycy z Północy. Nawet byłem w tej stoczni ( ͡° ͜ʖ ͡°)
To trochę jak z talibami po wojnie, oni chcą pokazać, że ich rządy są dobre, więc na turystów się
Więc generalnie jak w tym budynku przejdziesz za stół to jesteś w Korei Północnej - na końcu budki stoi strażnik przy drzwiach - raz z Północy raz z Południa.
Mało tego, jeszcze na koniec cały autobus zawieźli do jakiegoś punktu sprzedaży tego i owego
Na zdjęciu jest widok z Północy.
Z tego budynku wychodzisz i ustawiają cię na tych schodach jak do rozstrzelania. Można
źródło: koreac584ska-strefa-zdemilitaryzowana-1
PobierzPlay stupid games, win stupid prizes. Jak ktoś jeździ do takich miejsc jak Iran, Korea Północna czy polowa Afryki, to prosi się o kłopoty.