Wpis z mikrobloga

• 5
@CzChX też tego dokonuje ale tylko wtedy gdy lewym już ktoś jedzie, ciekawi mnie co wtedy w głowie ma kierowca z prawego pasa, czy nie widzi ze coś jest nie tak gdy w jednej chwili dwa samochody go wyprzedzają z dwóch stron?( _)
  • Odpowiedz
  • 0
@qwerty93 mnie kiedyś ktoś długimi potraktował jak wyprzedzałem najpierw go (prawym) A potem tira lewym
Nie wyjechałem mu przed zderzak, bylem jakies 100m od niego, a i tak mrugał i próbował siedzieć mi maksymalnie na dupie gdy spowrotem zmieniłem pas jak nakazuje prawo
  • Odpowiedz
@DzikiChleb nie spotkalam sie z tym, za to czesto sie zdarza, ze jade se ze 20 ponad maksymalna predkosc, jade lewym, bo na srodkowym ludzie jada 90-100, na ekspresowce, a na prawym jeszcze wolniej, bo ludzie dolaczaja z bocznych wjazdow, i zaraz jakis przypal ktory chce jechac 200 zaczyna mi mrygac zebym zjechala na ten srodkowy pas. albo jeszcze lepiej - jade tak samo lewym, za kims po prostu, a ten
  • Odpowiedz
  • 0
@zbrodnia_i_kawa

uguem nienawidze ludzi

są ludzie lepsi i gorsi, na początku mojej przygody z jazda spotkałem się z dużą ilością wyrozumiałości, wpuszczanie na pas, zwalnianie przed skrzyżowaniem itp.
  • Odpowiedz
@DzikiChleb: miałam dokładnie te same przemyślenia wczoraj, jechałam ok. 20 km autostradą o 1 w nocy, więc praktycznie pustki. Minęłam może z 10 samochodów, żaden nie jechał na prawym pasie. Jechałam nim sama i wyprzedzałam nawet tych ze skrajnego lewego xD
Prawy pas to lawa!
  • Odpowiedz
W Polsce prawy pas poniża.

@Xune: takie ameby są wszędzie. W Niemczech to plaga, a jest to o tyle gorsze, że wyprzedzanie z prawej strony jest wykroczeniem.
  • Odpowiedz
@bidzej: a mają w Niemczech takie same przepisy odnośnie jazdy przy prawej krawędzi jak u nas?

Bo równie dobrze możesz powiedzieć, że w USA to też plaga i każdy jeździ jakim pasem jak chce. Tylko, że jeździ tak bo nie jest to uregulowane (i w sumie dobrze bo w mieście to nie ma większego sensu szczególnie w dużym ruchu).
  • Odpowiedz
a mają w Niemczech takie same przepisy odnośnie jazdy przy prawej krawędzi jak u nas?

@Krupier: tak. Masz obowiązek jechać prawą stroną. Mało tego, w Niemczech policja używa nawet konkretnych wartości - jeśli masz możliwość jechać prawym pasem 20s lub dłużej, to powinieneś na niego zjechać. Niczego to nie zmienia, ameby jeżdżą środkiem nadal.
  • Odpowiedz