Wpis z mikrobloga

Pod tagiem #januszeolx zwykle się narzeka na olxowe januszerstwo. A ponieważ nie ma tagu #krolowieolx, to pod tym tagiem muszę opisać przypadek skrajnie przeciwny, po którym jeszcze szczękę z podłogi zbieram.

Telewizor się zepsuł. Szajsung, a jakże. Podobna objawowo usterka pojawiła się w nim już jakiś czas temu, wtedy jeszcze na gwarancji w serwisie wymieniano płytę główną, więc teraz trochę w ciemno uznałem, że to samo. Nowy telewizor kupiony, stary... no trochę szkoda wynieść pod śmietnik, stwierdziłem, że sprzedam za symboliczne 200zł na OLX, bo zasilacz sprawny, podświetlenie matrycy sprawne, pilot (już ten "smart"), matryca też jak mi się wydawało sprawna (w momencie włączania normalnie wyświetlała logo samsung).
Wystawiłem go dziś, w treści opisując objawy usterki. W ciągu godziny miałem zapytanie, czy aktualne oraz wiadomość od gościa, że to nie płyta główna, tylko pewnie matryca i jeśli mam w domu lutownicę, to to jest do naprawy w 10 minut, on mi powie jak.

I kurła... powiedział. Krok po kroku, ja mu wysyłałem zdjęcia detali, a on na nich zaznaczał, co mam zrobić.Zajęło to nie 10 minut, a niecałą godzinę, ale finalnie telewizor już naprawiony, ja w szoku i tylko mi brak obok jeszcze tego motorniczego, co zawsze w takich sytuacjach brawo bije.
Zdjęcie finalnego kroku naprawy jako ilustracja :) dla #elektronika, bo w sumie ciekawe, że tak się w ogóle da naprawić, a nie zepsuć jeszcze bardziej.
Jarek_P - Pod tagiem #januszeolx zwykle się narzeka na olxowe januszerstwo. A poniewa...

źródło: image

Pobierz
  • 63
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 667
@krwawy_zenon: no właśnie tak, nieźle, co? Jak się okazuje, telewizyjna matryca potrafi sama sobie ogarnąć komunikację na pozostałych interfejsach, jeśli ten nie działający się uszkodzi całkiem (fizycznie), a na MB wymusi specjalny tryb pracy (T-CON).
  • Odpowiedz
@Jarek_P: czyżby telewizor się w kółko wylączał i włączał przy próbie uruchomienia? Rodzicom kupiłem dwa Samsungi, oba zdechły w ten sam sposób. Jeden na szczęście na gwarancji i zwrócili kasę, ale drugi stoi u mnie na strychu bezużyteczny
  • Odpowiedz
  • 26
czyżby telewizor się w kółko wylączał i włączał przy próbie uruchomienia?

@yojo2: dokładnie :) Tylko najpierw się normalnie logo pokazywało.
  • Odpowiedz
@Jarek_P:
Miałem podobną rzecz w Samsungu, któraś linia matrycy była zwarta i blokowała rozruch. Metoda prób i błędów znalazłem która, zamalowałem linie i działa. Co prawda na matrycy są lekkie zniekształcenia widoczne z bliska, ale do warsztatu się nada
4x4141 - @JarekP: 
Miałem podobną rzecz w Samsungu, któraś linia matrycy była zwarta ...

źródło: PXL_20240211_143948062

Pobierz
  • Odpowiedz
@Jarek_P: Miałem dokładnie taka samą sytuację z moim tv samsunga. Wystawiłem na olx jako zepsuty, trzech gości chciało nawet w niedzielę 200km po ten tv podjechać. Jeden gość mi napisał jak go naprawić i poprowadził za rączkę przez cały proces ze zdjęciami(piny zaklejalem taśma klejąca). Przelałem mu stówkę. Mój znajomy elektryk powiedzial ze taka naprawa to nie naprawa, ale tv naprawiony za darmo i działa juz tak drugi rok.
  • Odpowiedz
  • 10
@Forest89: no to mój spec był bardziej brutalny, bo nakazał wziąć tapeciaka i naciąć taśmę na chama, aż do złotej naklejki. Szczerze mówiąc, nie widzę żadnej różnicy na ekranie, jest cienka pozioma kreska (jedna linia wypadnięta), ale to było już wcześniej, w normalnym użytkowaniu jest niewidoczne, trzeba się przyglądać z bliska.
  • Odpowiedz
@Jarek_P: Nie zdziwilbym się jakby to był mój wujek że Szczecina. Całe życie tv naprawiał, działa na OLX i właśnie przeszedł na emeryturę. Jak zgadlem miasto to pisz ;))
  • Odpowiedz
@wiaderkoo: W zasadzie to było coś do straty - piekarnik ( ͡° ͜ʖ ͡°) elektroniki nie powinno się wygrzewać w piekarniku używanym do obróbki żywności, chyba że był to stary i nieużywany piekarnik, wtedy zwracam honor
  • Odpowiedz
. Poszperałem w internecie i znalazłem poradę, żeby włożyć płytę główną na jakąś tam wysoką temperaturę do piekarnika na pół godziny. Myślę - p------e - ale w sumie telewizor już leciwy, i tak nie mogę korzystać, nie mam nic do stracenia.

@wiaderkoo: super! Znalazłeś najgłupszą metodę naprawy powielana w internecie od jakiegoś 2007 roku. Najśmieszniejsze jest to że większości tych ludzi działa tylko dlatego że to nie ona naprawiła cokolwiek
  • Odpowiedz