Wpis z mikrobloga

https://defence24.pl/przemysl/premier-ponad-miliard-dla-huty-stalowa-wola-wiecej-krabow-borsukow-i-rakow

Morawiecki wyjawił, że Polska może produkować 50 Krabów rocznie, a moce produkcyjne zostaną jeszcze zwiększone. Nie mam pojęcia jak to się ma do zakupu K9, ale i tak jest to ciekawa informacja, bo jasne jest, że produkcja znacząco przekracza ukraińskie straty.

Ostatnio moce produkcyjne zwiększyła też Francja, która będzie produkować rocznie 96 Caesarów.

Ukrainie z pewnością nie zabraknie zachodniej broni. Jeżeli ktoś na to liczył, to czeka go rozczarowanie.

#ukraina
  • 8
@ArtBrut: Zrozumiałbym więc zakup max <100 K9, z szybkim terminem dostaw. Skoro jednak będziemy produkować grubo ponad 50 Krabów rocznie, to nie wiem jaki jest sens podpisywania dziesięcioletniego kontraktu na produkcję K9.
@wjtk123 Generlanie, to krótko po podpisaniu umowy na Kraby dla Ukrainy obiło mi się o uszy, że Ukraina chciałby mieć Kraba za główną AHS. Nawet 100 Krabów rocznie, to i tak mało i kilka lat linie będą zajęte. HSW na wyłączność dla Ukrainy, to jest takie ubezpieczenie i dlatego dyweryfikujemy. Jakby co to gadam głupoty ( ͡º ͜ʖ͡º)
@ArtBrut: Nic dziwnego ze chcą kraba jako głównego AHS jak zrobili reverse engeneering i znają go najlepiej i długoterminowo mogą na jego podstawie wybudować coś własnego ;)
@ArtBrut: co ty pieprzysz? Polska co najwyżej może z dobrej woli dać Kraby, a nie, że Ukraina będzie nam dyktować co my mamy sobie kupować. Zresztą to i tak #!$%@?, bo podobno bierzemy te k9 na czas produkcji krabów i później bardziej prawdopodobne jest, że k9 pójdą na Ukrainę niz kraby. Chyba, ze bedzie jakaś nadwyżka to wtedy najwyzej kilka krabów można dać.