Wpis z mikrobloga

@basssiok: Ale film to miks Hobbita z Silmarilionem a w ostatniej części Silmarilionu jest o Aragornie, jakby Viggo doczytał to by wiedział. Jakby mirki doczytały to by nie plusowały.
  • Odpowiedz
@ufos: Mi nie jest źle, po prostu średnio mi się podoba jak ten film jest zrobiony. W porównaniu do WP. Taka bajeczka się zrobiła. Ale sound track świetny.
  • Odpowiedz
Ale film to miks Hobbita z Silmarilionem

@Alver: informacja nieprawdziwa, bo wytwórnia nie ma jakichkolwiek praw do Silmariliona. Hobbit korzysta z samego książkowego pierwowzoru, dodatków do Władcy Pierścieni i notatek autora.

• Odpowiedz
@stepBYstep: A Silmarilion nie jest zbiorem notatek Tolkiena wydanych po jego śmierci przez jego syna? Owszem jest. Ponoć Jackson wzorował się częściowo na Silmarilionie, jeśli się mylę to mnie popraw, ale moja informacja nie jest nieprawdziwa, możliwe że niepełna.
  • Odpowiedz
A Silmarilion nie jest zbiorem notatek Tolkiena wydanych po jego śmierci przez jego syna?

@Alver: no dobra, nie byłem do końca precyzyjny. Chodzi o to, że prawa do tego co znajduje się w Silmarilionie ma jakieś tam stowarzyszenie Tolkiena i nie za bardzo chcą się tym dzielić. Peter Jackson skarżył się tam chyba w którymś videoblogu albo dodatkach do Hobbita że trochę to utrudniało pracę nad filmem, bo chcąc czerpać
  • Odpowiedz
@Alver: W Silmarillionie nie ma tyle informacji o końcówce Trzeciej Ery. Cały WP streszczony jest do zdania o tym, że Frodo z pomocą Sama wrzucił pierścień do Orodruiny. Prawdopodobnie chodziło ci tutaj o Niedokończone Opowieści, czyli zbiór różnych opowiadań i esejów, niepołączonych ze sobą, uzupełniających Silmarillion, Hobbita i WP i będących częścią ostatecznego kanonu wraz z powszechnie znanymi książkami (w odróżnieniu od History of Middle-earth, gdzie znajdują się
  • Odpowiedz