jak macie pracę zdalną np. 2 dni w tygodniu to możecie pracować np. z Polski czy musicie być w UK? Nie wiem w sumie czy jak mówią WFH to mogę sobie założyć, że mogę sobie polecieć np. do Grecji popracować 2 dni zdalnie + zrobić sobie city break.
@FantaZy: u mnie w teorii dogadasz sie na luzaku jak trzeba, ale to wszystko zalezy od Twojej pracy. W mojej np obecnosc na budowach raczej wykluczylaby taki uklad na stale, okazyjnie jak najbardziej
@FantaZy: idz do HRow duzo zalezy jak duza jest firma. Jak mala, to idzie sie dogadac. Jak wielka, to jest jest jedno globaly policy, ktore musi byc super konserwatywne, zeby pokrywalo pracownika z dowolnego kraju, wyjezdzajacego do dowolnego innego kraju. I wtedy mozesz miec problem, zeby cos ugrac.
@FantaZy: zależy jak się dogadasz i co masz na umowie. Ja zaklepałem sobie swego czasu w kontrakcie, że dwa tygodnie pracy z Polski raz na jakiś czas, ale musiałem mieć to zatwierdzone przez szefa działu.
@FantaZy: u mnie weszła nowa polityka, że praca z domu powinna być w UK ale można wyjechać za granicę i pracować tylko są obostrzenia: - max 45 dni w roku - trzeba dostać zgodę (formalność ale muszą wiedzieć) - trzeba mieć prawo do pracy z danego kraju (więc dla mnie spoko, bo mam polski paszport ale Brytyjczycy mają problemy)
@FantaZy: zalezy czy np masz sporo rzeczy na M365 gdzie sie buduje policy skad mozesz sie polaczyc skad nie. Ogolnie musisz zrobic cos takiego: na swojego phone sciagasz VPN ( tak platny Nord albo inny). Ustawiasz inna lokacje np Hiszpania, ustawiasz hotposta i bierzesz pracowego lapka i pracujesz sobie w UK. Jesli wszystko dziala jest szansa kolo 90 procent ze nie masz systemow w pracy ktore to wychwyca. Jesli nie
@Nietak_nietak: ostatnio dla testu będąc w UK ustawiłem VPN na Polskę i nie mogłem się zalogować do roboty bo pisało że łączę się z szyfrowanego połączenia czy tam anonimowego i dalej mnie nie przepuści i od razu poszedł mail do przełożonego. Nawet byli mi w stanie powiedzieć dokładnie że mam Express VPN ( ͡°͜ʖ͡°) Także u mnie chyba najlepiej pogadać z szefem albo HR
jak macie pracę zdalną np. 2 dni w tygodniu to możecie pracować np. z Polski czy musicie być w UK?
Nie wiem w sumie czy jak mówią WFH to mogę sobie założyć, że mogę sobie polecieć np. do Grecji popracować 2 dni zdalnie + zrobić sobie city break.
#uk
- max 45 dni w roku
- trzeba dostać zgodę (formalność ale muszą wiedzieć)
- trzeba mieć prawo do pracy z danego kraju (więc dla mnie spoko, bo mam polski paszport ale Brytyjczycy mają problemy)
Nawet byli mi w stanie powiedzieć dokładnie że mam Express VPN ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Także u mnie chyba najlepiej pogadać z szefem albo HR