Wpis z mikrobloga

Zakupiłem taką lampę https://allegro.pl/oferta/lampa-zewnetrzna-ogrodowa-z-czujnik-36w-garazowa-10700382868 niestety jak ją rozkręciłem to nie można jej włączać włącznikiem + czujnikiem ruchu (zasilenie świateł idzie z czujnika) i teraz mam takie pytania:
-czy mogę dodatkowo podłączyć kable od świateł do L idącego z włącznika i czy to mi nie usmaży czujnika
-Jeżeli nie mogę tego bezpośrednio zrobić to co mógłbym podłączyć na wyjściu L z czujnika aby prąd puszczony z przycisku nie "cofnął" się do czujnika?
#elektryka #budujzwykopem #budowadomu
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lobo: podepnę się i zobaczymy co ludzie podrzucą bo mam pewne pomysły ale jeden trochę mało realny a drugi za drogi według mnie.
  • Odpowiedz
@lobo: jeśłi prawodłowo odnajdziesz przewód L i przewód idący do źródła światła i to źródło dostaje 230V i ma swoje własne zasilanie (driver ledowy) to możesz. Trzeba miernikiem sprawdzić co leci po załączeniu czujnika ruchu. Dlaczego trzeba sprawdzić? Bo driver od led moze być od razu na jednej płytce z czujnikiem.
  • Odpowiedz
@houk: mnie bardziej zastanawia czy jak na wyjście czujnika pójdzie napięcie to czy go nie spali bo na ledy chyba idzie 230
  • Odpowiedz
@lobo: tam zazwyczaj jest triak albo przekaźnik półprzewodnikowy czyli też triak, nic mu nie będzie jak dostanie to samo od strony wyjścia :D
Dawne wersje z halogenami miały czasem zwykły przekaźnik mechaniczny.
  • Odpowiedz