Aktywne Wpisy

sztywny_misza +20
Pomocy. Byłem z synkirm 5 letnim w sklepie, syn zjadl donuta. W natłoku zakupów zapomniałem o tym powiedzieć kasjerce żeby skasowala. Wyszliśmy że sklepu. Wybiegła za nami ochrona i kazała pokazać paragon. Pokazałem i zauważyli ze nie ma donuta. Kazali nam z nimi pójść. Nie chcieli żebyśmy za niego zapłacili, tylko wezwali policję odrazu. Policja przyjechała i chciała mi wystawić mandat 800 zł. Nie przyjąłem bo za co jak ja nic nie

LinQ +148
Byłem w Lidlu kupić sobie śniadanie to bydło dosłownie zabijało się o te głupie wkrętarki, ale ja sprytniejszy i zabrałem chłopowi z wózka gdzie miał chyba ich dziesięć
#lidl
#lidl
https://www.wykop.pl/link/6969967/sprawdz-pochodzenie-i-znaczenie-nazwiska-w-internetowym-slowniku-nazwisk/
„W Polsce jest ponad 400 tys. form nazwisk, a w Internetowym Słowniku Nazwisk w Polsce skatalogowałyśmy około 30 tys. najpopularniejszych – używanych przez 75-80 proc. polskich obywateli. Chcemy kontynuować pracę nad słownikiem, bo widzimy, jak ważne są dla wielu osób dociekania dotyczące ich nazwisk” – mówi językoznawczyni prof. Katarzyna Skowronek.
Każdego kto chciałby zostać wywołany przy okazji dodawania kolejnych znalezisk, zachęcam do zaplusowania pierwszego z komentarzy.
--------------------- WSPIERAJ I PRENUMERUJ ARCHEOLOGIĘ ŻYWĄ! ------------------
#archeologiazywa #swiatnauki #ciekawostki #nauka #historia #gruparatowaniapoziomu #ciekawostkihistoryczne #qualitycontent #ciekawostki #polska #jezykpolski #lingwistyka
Treść została ukryta...
Treść została ukryta...
Treść została ukryta...
Lipa, mojego nie ma. No ale ludzi z moim nazwiskiem w Polsce jest 70, więc nic dziwnego XD
@Ja-qb: no coś Ty
Moja mama wspominając mojego pradziadka mówiła, że "mazurzył", czyli jakoś tam zaciągał mówiąc. Sama początkowo uważała, że musiał pochodzić z mazowsza bo ktoś jej kiedyś tak powiedział. Jego nazwisko aż prosiło się o zapisanie cyrylicą ze względu na charakterystyczne zlepki "szcz". Stąd raczej pochodzenie galicyjskie.
Korzystałem też z czasopism z lat 20 i 30 XX wieku i