Wpis z mikrobloga

• 1
Jako skromny programista (#programista15k || #programista25k) na ryczałcie (12%)+VAT. Właśnie ogarnąłem jak sie liczy vaty, koszty(na razie 1 faktura kosztowa ale sky is the limit ), składka ZUS(ulga na start, mały ZUS, duży), zaliczka na PIT- najtrudniejsza sprawa. 4h reverse engineering z tego co wyliczyła księgowa.Efekt 3k oszczędności na rok.Żegnaj księgowo. 2023 z przytupem.
  • 3
  • Odpowiedz
Jako skromny programista (#programista15k || #programista25k) na ryczałcie (12%)+VAT. Właśnie ogarnąłem jak sie liczy vaty, koszty(na razie 1 faktura kosztowa ale sky is the limit ), składka ZUS(ulga na start, mały ZUS, duży), zaliczka na PIT- najtrudniejsza sprawa. 4h reverse engineering z tego co wyliczyła księgowa.Efekt 3k oszczędności na rok.

@jjb_pl: będziesz śledził zmiany przepisów i w razie kontroli z US siedział z panią Zosią? Nie wspomniałeś niż o JPK.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Anakee well JPK wylicza https://e-mikrofirma.mf.gov.pl jedna rzecz do manualnego wyliczenia to zaliczka PIT. Wystawiam 1 fakture na miesiac.Kosztowych mam na 500pln z VAT. Moje rozliczenie nie jest kosmiczne, nie mam zwrotów na miliony itp. Wydaje się ze jestem za malutki ale fakt moze sie zdażyć.Co najwyższej pokaże swoje 12 faktur razy x lat.Troch kosztowych i jakoś to bedzie. Fakt nie bede śledzić bełkotu podatkowego ale zakładam że będzie o nich głośno. Ps.
  • Odpowiedz