Wpis z mikrobloga

Ja wiem, że to jest niemoralne, bezprawne, niebezpieczne, obrzydliwe, nieodpowiedzialny i w ogóle należy się kara śmierci przez rozstrzelanie...

Dzięki temu przypominam sobie wszystkie nawyki z kontroli auta w śniegu, kiedy dodać gazu aby auto wyprostować, ile kierownicą zarzucić, kiedy odpuścić hamulec aby odblokować koła. Czy policji się to podoba? Oczywiście, że nie ale ważne aby nie widzieli ( ͡° ͜ʖ ͡°). Powiedzmy sobie szczerze: wolisz doświadczyć sytuacji gdy auto traci przyczepność i leci bezwładnie 30km/h po pustym parkingu czy jadąc 70km/h po drodze krajowej gdy z naprzeciwka jedzie tir.

#motoryzacja #zima #polskiedrogi #dziendobry
SzubiDubiDu - Ja wiem, że to jest niemoralne, bezprawne, niebezpieczne, obrzydliwe, n...

źródło: comment_1670834403eeDctrglQTF2LCWU9N52uw.jpg

Pobierz
  • 53
  • Odpowiedz
i uważasz że w śniegu nagle magicznie złapiesz trakcję na tyle że wyciągniesz auto xd?

@Mintaa: "Nagle" trakcji nie złapiesz, natomiast dodając z wyczuciem jak najbardziej złapiesz. Wielokrotnie to robiłem.
  • Odpowiedz
@SzubiDubiDu: Ja moją różową ostatnio nauczyłem jazdy autem, więc w zeszłym roku też przy pierwszym śniegu zabrałem ją na parking pod Auchanem, żeby sobie potestowała, jak się zachowuje auto w poślizgu - lepiej tak niż się uczyć na drodze ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Mintaa: bo jak zrobisz to z umiarem i z umiarem skręcisz kierownicą to wyprostujesz szybciej a jak skręcisz kierą za dużo i dasz z #!$%@?ę to wystrzelisz autem w drugą stronę.

Zrobisz wtedy niechcący wahadło przypominające "scandinavian flick" i wtedy lecisz do rowu po drugiej stronie
SzubiDubiDu - @Mintaa: bo jak zrobisz to z umiarem i z umiarem skręcisz kierownicą to...
  • Odpowiedz
Powiedzmy sobie szczerze: wolisz doświadczyć sytuacji gdy auto traci przyczepność i leci bezwładnie 30km/h po pustym parkingu czy jadąc 70km/h po drodze krajowej gdy z naprzeciwka jedzie tir.

@SzubiDubiDu: Na wszelki wypadek radzę pamiętać że doskonałe nawyki panowania nad autem wyrobione na placu przy 30km/h, mogą uratować Ci felgę w razie gdyby jadąc po jakimś placu przy 30km/h nagle odkleiło Ci tył.

Żeby opanować auto przy 70km/h na drodze krajowej należy
  • Odpowiedz
@SzubiDubiDu:
@brydzwbumeczce:

No tak bo sytuacja z parkingu odpowiada w 300% sytuacji na drodze xD Jest #!$%@? subtelna różnica między tym gdy wchodzisz w poślizg na parkingu specjalnie a gdy w poślizg wpadasz jadąc sobie spokojnie na drodze. No ale myślcie dalej że "kontrolowany" poślizg to to samo co poślizg na drodze

Jazda defensywna > upalanie gruza na parkingu w imię nauki wychodzenia z poślizgu

https://www.youtube.com/watch?v=w4kpFSdLYl8
  • Odpowiedz
@Mintaa co za typ xD ty masz dziecko prawo jazdy ze sie tak udzielasz? Oczywiście ze inne odruchy będzie mial ten co latal po parkingu co sezon swoim autem niz ten ktory poczuje poslizg pierwszy raz na drodze przypadkiem.
  • Odpowiedz