Wpis z mikrobloga

@Javert_012824:

2. Osoby po kwalifikacji wojskowej z kategorią A, bez przysięgi zostaną zaproszone do WCR-u gdzie zostanie im złożona propozycja odbycia ćwiczenia.

Tzw. "propozycja nie do odrzucenia" ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Javert_012824:

zostaną zaproszone do WCR-u gdzie zostanie im złożona propozycja odbycia ćwiczenia.

Osoby które zdecydują się takowy odbyć

Dobra to jak mogę z góry odmówić propozycji żeby nie wzywali mnie na pogadankę kiedy akurat wsiadłem w samolot i oddaliłem się o 8000km od tego smutnego zimnego k--------a
  • Odpowiedz
  • 159
"Propozycja odbycia ćwiczenia" - a w przypadku braku dobrowolnej zgody - propozycja do 3 lat pozbawienia wolności xD
  • Odpowiedz
@kuroszczur: W ustawie jest napisane, że przepisują do aktywnej jak odbędziesz ćwiczenia, złożysz przysięgę I WYRAZISZ CHĘĆ. Robisz ćwiczenia, przysięga (nie wiadomo po co) i jak nie jesteś zainteresowany to jesteś dalej w pasywnej. Nie zmienia to faktu, że w pasywnej i tak mogą cię np. wezwać za rok znowu na ćwiczenia
  • Odpowiedz
@Javert_012824: > Po odbyciu dwudniowego ćwiczenia zainteresowany przenoszony jest do pasywnej rezerwy.

Jak to "po odbyciu ćwiczeń" jak zgodnie z ustawą każdy po komisji wojskowej po której dostał kategorię pozwalającą na służbę we wojsku jest w rezerwie pasywnej?
  • Odpowiedz
@Javert_012824: w stopniu minimalnym wcześniej czytaliśmy głównie będą wzywani... przecież no słowa wytrychy które nie mają żadnej mocy prawnej. Może zaraz opłacą laski z IG co za pomocą paczki żelków będą tłumaczyć ilu zostanie powołanych bez wojskowej przeszłości
  • Odpowiedz
@Roxil: Dopytywany, co oznacza "zaproszenie na ćwiczenie" i czy można odmówić uczestnictwa w nim bez podania przyczyny pułkownik Bryś odpowiedział: "Tutaj, jeżeli składamy odmowę, to musi to być czymś uzasadnione". - Czy to sytuacją zdrowotną, czy w sytuacją związaną z pracą, czy z innymi uwarunkowaniami, który występują - podsumował.
  • Odpowiedz
@Javert_012824: spokojnie, osoby będą "zapraszane". Skoro będzie to taka grzecznościowa forma zachęcenia do stawienia się, to niewątpliwie odrzucenie zaproszenia nie będzie problemem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz