Wpis z mikrobloga

Czy jest ktoś w stanie polecić mi naprawdę dobrego gastrologa w dziedzinie żołądka i refluksu? Już od 8 miesięcy mam nieustanny problem w refluksem laryngologicznym tzw. LPR, próbowałem już chyba wszystkiego z literatury na ten temat polsko i anglojęzycznej i nic nie działa (a zwłaszcza IPP, one tylko nasilają objawy). Każdy pierwszy lepszy gastrolog przepisuje IPP pomimo, że w pH metrii wyszedł mi refluks SŁABO KWAŚNY z dużą liczbą epizodów chyba powyżej 300, jednak DeMeester i Bolus w normie. Zależy mi na kimś, kto winikliwie podejdzie do tematu. Zapłacę 10 razy tyle jeśli będzie trzeba, mam 25 lat, a ta choroba gorzej zatruwa życie niż depresja.

#pytanie #pytaniedoeksperta #lekarz #gastrologia #gastrolog #refluks #pomocy
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Gigasus97 a próba leczenia prokitem, dieta, próba niepochylania się do przodu przy codziennych czynnościach (np siedzenie przy komputerze), trening LES (ćwiczenia przepony)itd?
  • Odpowiedz
  • 0
@Wjolka po posiłku jestem w stanie stanąć na głowie dosłownie o 180 stopni i nie czuję, żeby mi się coś cofało. Zrobiłem manometrię i za 2-3 tyg. wynik
  • Odpowiedz
  • 0
@Gigasus97 nie odczuwasz także zgagi, a jednak pewnie stwierdzono jakieś podrażnienie.

Nie powinno być refluksu przy wydolnym LES. Można wspomoc działanie ćwiczeniami, lekami prokinetycznymi przyspieszającymi oproznianie żołądka.
Inna sprawa czy nie masz jakiejś sporej przepukliny rozworu przelykowego.
  • Odpowiedz
  • 0
@Wjolka gastroskopia czysta, bez przepukliny, bez zmian w przełyku. Właśnie przy przepuklinie się ulewa, bo jest nieszczelny LES. Ja mam objawy laryngoloczne, gardło, krtań, struny głosowe. Zgagi zero. Podejrzam, że to może mieć coś wspólnego z żółcią.
  • Odpowiedz
  • 0
@Wjolka wiem wiem, mi chodzi o to, że mogę mieć dużo TLESR, ale nie wiem, co może je powodować. Przy bardzo niewydolnym LES, powinienem mieć właśnie głównie zgagę i jakbym stanął o 180 stopni głową w dół po posiłku, to na 100% by coś się wracało do przełyku, nawet woda.
  • Odpowiedz
@Gigasus97:
Generalnie zmagam się z tym samym co Ty. Przetestowałem wydaje mi się wszystko najróżniejsze diety, eliminację glutenu, zbóż, wyrobów mlecznych, ipp/metody naturalne i jak ciągle pokasłuje tak pokasłuje.

Ja współpracuję od jakiegoś czasu z fizjoterapeutą i on stwierdził, że w gruncie rzeczy są u mnie, jakieś nieprawidłowości w zakresie mięśni brzucha. Dostałem specjalne ćwiczenia, żeby te nieprawidłowości skorygować, lecz raczej wątpię, że w ten sposób problemy znikną na pstryknięcie
  • Odpowiedz
  • 0
@bugi1996 taki problem może być też spowodowany przez SIBO, leczyłeś się pod tym kątem? U mnie ten typ leczenia w pewnym momencie przyniósł najlepsze efekty. Muszę znowu drążyć ten temat. A olejek z oregano właśnie zabija bakterie, ale wiadomo, że nie tak dobrze jak antybiotyk.
  • Odpowiedz
  • 0
@bugi1996 na czuja, wodorowy wyszedł bardzo niski więc możliwe, że był tam metan. Są też inne gazy produkowane przez bakterie i grzyby, które nie wychodzą na wodorowo-metanowym. Ewentualnie jelito drażliwe, ale ono też w 80% przypadków jest spowodowane jakimś przerostem bakteryjnym. Idę też do fizjoterapeuty na terapię wiscelarną, bo mam napięcie w okoli prawej strony pleców od paru miesięcy i boli mnie właśnie w tamtym miejscu jak przełykam. Więc coś może
  • Odpowiedz