Wpis z mikrobloga

Mam ogółem 25k zrealizowanego zysku w tym roku i aktualnie 10k niezrealizowanej straty. Jeśli zamknę stratę w grudniu przed 31.12 i ponownie otworzę pozycję przed nowym rokiem to podatek do zapłacenia (19%) będzie tylko od zamkniętych zysków/strat tak? W tym przypadku 15k*19% = 2850 zł na bombelki. Z tej kwoty można coś odliczyć? Jakieś spready, przewalutowania z xtb itp? Z góry dzięki za wyjaśnienie.
#gielda
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jeśli zamknę stratę w grudniu przed 31.12 i ponownie otworzę pozycję przed nowym rokiem to podatek do zapłacenia (19%) będzie tylko od zamkniętych zysków/strat tak?

@Kaacezet: jaki sens skoro możesz odliczać straty z poprzednich lat? chyba że planujesz za rok na minus wyjść ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Deska_o0: To był mój rok, w którym wszedłem na giełde jak wilk z wallstreet i nie mam nic do odliczenia. W grudniu będe miał wydatki związane ze swietami i wolę zapłacić podatek z 15k zamiast 25, + chcę zamknąć tą minusową pozycję bo trzymam ją już z pół roku i wiele okazji przeleciało mi koło nosa, (najwiecej na minus było 35k a aktualnie jest 10 xD) + zmiana strategii inwestycyjnej.
  • Odpowiedz
@Kaacezet: moim zdaniem to jeżeli masz pakować się znowu w to samo to kompletnie bez sensu, jeżeli chcesz ją po prostu zamknąć to jak najbardziej, najlepiej też nie czekać do 28.12
  • Odpowiedz
@Kaacezet: możesz odliczyć wszystkie opłaty związane z prowadzeniem rachunku. XTB uwzględni Ci to raczej w rozliczeniu transakcji zagranicznych.
Dobrą taktyką jest optymalizacja podatkowa polegająca na "restarcie" stratnych pozycji. W przeciwnym wypadku będziesz miał efektywnie 1900PLN mniej do inwestycji (19% ze starty, którą byś teraz odliczył).

Oczywiście decyzje podejmujesz sam. Mirki sugerują zgodnie z prawdą, że należy dokonać tej operacji na minimum kilka dni przed ostatnią sesją giełdową w roku ze
  • Odpowiedz