Wpis z mikrobloga

8gm ramu to max. Będziesz miał więcej zrobisz super grę a później ona nie będzie działać u innych. Ja stosuję zasadę że gry mają być robione na słabszym sprzęcie niż będą odpalane. Pół serio pół zartem
  • Odpowiedz
@pszemczyslaw: po co ograniczać ilość ramu systemowego, skoro w silniku ma profiler wydajności, który mu pokaże ile ramu zjada gierka i poszczególne procesy?
Będzie wychodziło zasobami poza ustalony limit, to optymalizuje.
Wiem, że nie będzie to optymalna optymalizacja, bo nie pisze silnika od zera, ale zawsze coś.
  • Odpowiedz
@pszemczyslaw: @JoeBlade:
Obaj macie rację.
Sporo jest gier, które były klapą, bo developerzy mieli mocne maszyny. Nie wiedzieli, że mają problem i potem wychodziło 10FPS u graczy ze średnim sprzętem. Dlatego zostawiam sobie swojego starego kompa i na nim też będę testował efekty swojej pracy.
Z drugiej strony: mocny sprzęt jest potrzebny, bo oszczędza czas. Dzięki tej oszczędności można częściej zaglądać do profilera :)
Nie zapominajmy też, że
  • Odpowiedz
@zukier: Wypadlem ostatnio z komputerowego obiegu. Ale jako user unreala wiem, ze CPU nigdy za malo, a 3090 to bedzie overkill. (chyba ze twoj projekt to jakis AAA fps, ale jak robisz sam to wnioskuje ze nie)
  • Odpowiedz
@zukier: i7-13700kf + ASUS PRIME Z690-P DDR4 + 3080ti/3080 + zasilacz Seasonic z 10 lat gwarancji + Noctua NH-D12L albo water cooling. Między GPU są małe różnice, a CPU dobre będzie służyło dlugo w takim workload. 11k to nie kasa na 3090

No i weź porządną obudowę, to jest ważny element, chociaż be quiet! Pure Base 500DX Black

Tylko pamiętaj ze płyta główna nie każda podejdzie pod 13th gen bo
  • Odpowiedz