8gm ramu to max. Będziesz miał więcej zrobisz super grę a później ona nie będzie działać u innych. Ja stosuję zasadę że gry mają być robione na słabszym sprzęcie niż będą odpalane. Pół serio pół zartem
@pszemczyslaw: po co ograniczać ilość ramu systemowego, skoro w silniku ma profiler wydajności, który mu pokaże ile ramu zjada gierka i poszczególne procesy? Będzie wychodziło zasobami poza ustalony limit, to optymalizuje. Wiem, że nie będzie to optymalna optymalizacja, bo nie pisze silnika od zera, ale zawsze coś.
@pszemczyslaw: @JoeBlade: Obaj macie rację. Sporo jest gier, które były klapą, bo developerzy mieli mocne maszyny. Nie wiedzieli, że mają problem i potem wychodziło 10FPS u graczy ze średnim sprzętem. Dlatego zostawiam sobie swojego starego kompa i na nim też będę testował efekty swojej pracy. Z drugiej strony: mocny sprzęt jest potrzebny, bo oszczędza czas. Dzięki tej oszczędności można częściej zaglądać do profilera :) Nie zapominajmy też, że
@zukier: Wypadlem ostatnio z komputerowego obiegu. Ale jako user unreala wiem, ze CPU nigdy za malo, a 3090 to bedzie overkill. (chyba ze twoj projekt to jakis AAA fps, ale jak robisz sam to wnioskuje ze nie)
@zukier: sprawdzałeś benchmarki obudowy czy jest przewiew? ja bym do takiego sprzętu nic poniżej 500zł nie kupował bo to nie ta jakość blachy i wiatraków, potem VRM i M.2 będzie ci sie gotował przy tych procesorach
@zukier: jak nie chcesz sobie zasłonić slotu RAM i mieć wydajne chłodzenie to nowy asymetryczny model Noctua NH-D12L to ogarnia. Niby mniejszy a znacznie lepszy od Fortis 5
@zukier: nope, ja składam teraz pod intela bo hybrydowa architektura i 24 rdzenie zamiatają. AMD tylko do laptopów bo mniejszy pobór prądu i tym samym throttling
@zukier: i7-13700kf + ASUS PRIME Z690-P DDR4 + 3080ti/3080 + zasilacz Seasonic z 10 lat gwarancji + Noctua NH-D12L albo water cooling. Między GPU są małe różnice, a CPU dobre będzie służyło dlugo w takim workload. 11k to nie kasa na 3090
No i weź porządną obudowę, to jest ważny element, chociaż be quiet! Pure Base 500DX Black
Tylko pamiętaj ze płyta główna nie każda podejdzie pod 13th gen bo
Składam kompa do pracy z Unreal Engine 5, bo robię swoją grę FPS.
Planuję wydać na to około 11k.
Jakieś opinie/porady?
#unrealengine #pcmasterrace #kartygraficzne #gamedev #programowanie
źródło: comment_1669588795a4bqFSSrn0gGOQSVul8UZN.jpg
PobierzBędzie wychodziło zasobami poza ustalony limit, to optymalizuje.
Wiem, że nie będzie to optymalna optymalizacja, bo nie pisze silnika od zera, ale zawsze coś.
Obaj macie rację.
Sporo jest gier, które były klapą, bo developerzy mieli mocne maszyny. Nie wiedzieli, że mają problem i potem wychodziło 10FPS u graczy ze średnim sprzętem. Dlatego zostawiam sobie swojego starego kompa i na nim też będę testował efekty swojej pracy.
Z drugiej strony: mocny sprzęt jest potrzebny, bo oszczędza czas. Dzięki tej oszczędności można częściej zaglądać do profilera :)
Nie zapominajmy też, że
Jakiś procek polecisz?
AMD Ryzen 9 7900x
#procesory #amd #ryzen #komputery
Jesteś w stanie polecić jakieś MOBO pod AM5?
https://browser.geekbench.com/processors/intel-core-i7-13700kf
https://browser.geekbench.com/processors/amd-ryzen-9-5900x
No i weź porządną obudowę, to jest ważny element, chociaż be quiet! Pure Base 500DX Black
Tylko pamiętaj ze płyta główna nie każda podejdzie pod 13th gen bo