@Variv: co kto lubi, jak lubie miec poukladane zakladki a nie otwarte 30 kart jak dzisiejsi 20 latkowie. Moze dowal kolejne 32 to windows bedzie smigal ( ͡°͜ʖ͡°)
@macgar: Powiedziałbym, że 64 to minimum. Do pracy to nawet 128 nie byłoby przesadą. Choć nie wiem dokładnie jaką pracę koleś będzie wykonywać itp. Ale windows lubi więcej ramu.
@Variv: Potwierdzam - ja włożyłem w nowego kompa 32 GB Ram i przy siedzeniu takim sobie przegladarki, komunikatory, coś tam to mam zużycie rzędu 15-16 GB :)
@cyper: 13700kf wydaje się być szybszy, kosztuje 2120zł. to chyba bardziej +300zł? płyty z690 też brać nie musi w tym wypadku, nie będzie tego podkręcał i tak.
natomiast mam wątpliwości czy fortis schłodzi adekwatnie procesor który sam w-------a 270W
@10129: Racja - ten 13700K jeszcze w miarę rozsądny - patrzyłem na te ciut wyżej i były znacznie droższe więc założyłem, że w całym rankingu tak będzie :D No, ale ten pobór to wpłynie na chłodzenie, jak i zasilanie :D Sky is the limit :D
@Variv: ja na 32 giga mam dwie wirtualki, przegladarke i teamsy. Pytanie co kto robi w pracy. Do normalnego programowania np. duzo ramu nie trzeba. Graficy potrzebuja wiecej. W domu na gierki 16 gb i jeszcze sie nie spotkalem z jakims kosmicznym wymogiem na ram, moze kiedys spotkam taka gre, sporo do ogrania mam.
@zukier: Jeśli chcesz 32GB ram to kupuj w jednym slocie, żeby móc niebawem dokupić drugie 32GB, a jak ci sie zacznie krztusić UE na 64GB, to ciągle będziesz mógł wsadzić tam kolejne 64GB. Ram jest spoko pod tym względem że można go zaplanować i rozbudowywać z czasem.
Wyczucie braku ramu też nie jest oczywiste, bo komputer i UE ciągle działają. Ale jak zauważysz że mapy ładują się ileś tam czasu
Składam kompa do pracy z Unreal Engine 5, bo robię swoją grę FPS.
Planuję wydać na to około 11k.
Jakieś opinie/porady?
#unrealengine #pcmasterrace #kartygraficzne #gamedev #programowanie
źródło: comment_1669588795a4bqFSSrn0gGOQSVul8UZN.jpg
Pobierz@macgar: Powiedziałbym, że 64 to minimum. Do pracy to nawet 128 nie byłoby przesadą. Choć nie wiem dokładnie jaką pracę koleś będzie wykonywać itp. Ale windows lubi więcej ramu.
źródło: comment_1669589569RnKCTBRtTzX1j2DLiAbVAy.jpg
Pobierzodżałowanie 1000zł na jakaś tania 4080 może być uzasadnione. Różnica tu spora w UE była na jej korzyść.
https://www.pugetsystems.com/labs/articles/nvidia-geforce-rtx-4080-16gb-content-creation-review/#Game_DevVirtual_Production_Unreal_Engine
procek intela rónież może mieć
źródło: comment_1669590189OjXnznuGxRaEzM7geuu6aA.jpg
Pobierznatomiast mam wątpliwości czy fortis schłodzi adekwatnie procesor który sam w-------a 270W
źródło: comment_1669593283zdLdOLncZYtWFkqUBCwod3.jpg
PobierzWyczucie braku ramu też nie jest oczywiste, bo komputer i UE ciągle działają. Ale jak zauważysz że mapy ładują się ileś tam czasu