Aktywne Wpisy
Javert_012824 +165
Sytuacja z Lęborka. Kto według was jest winnym tego incydentu?
#wypadek #polskiedrogi #samochody #motoryzacja #prawo #prawojazdy
#wypadek #polskiedrogi #samochody #motoryzacja #prawo #prawojazdy
Zaczytanaa +51
Do jakiego kraju chcielibyście wyemigrować/urodzić się i dlaczego akurat tam? U mnie w sercu niezmiennie od kilku lat Islandia - brak upałów, czyste powietrze, piękne krajobrazy i kolor niebieski na fladze
Zamawiałem we wtorek 2 paczki na allegro. Case do telefonu i dżdżownice kalifornijskie (potrzebne do badań do inżynierki).
Case przez inpost. Dżdżownice miały być dostarczone przez DPD.
I tu się zaczynają schody. Konto jest na różową, zamawiane przez jej telefon, ale numer telefonu podany jest mój. Na case normalnie przyszedł sms z numerem do śledzenia, wszystko. Ezpz.
O dżdżownicach nie przyszło nic. Dziś jak poszedłem po case to poprosiłem różową, żeby sprawdziła co z tą paczką z dżdżownicami. A tam, że dostarczono wczoraj o 12. Ni #!$%@? nie dostał nikt z nas żadnej informacji.
Na dwór nie wychodziłem, bo #!$%@?, ja mam home office to tylko psy wypuszczałem do ogrodu.
No i jak wróciłem to już wiedziałem co się święci. Paczkę w kawałkach #!$%@?ą już dawno przez psa znalazłem. Dżdżownice chyba #!$%@?ł... 0 smsów, 0 telefonów, że cokolwiek będzie, choć cały dzień byłem w domu. Kurier ciepnął przez płot i #!$%@?, a pies się już tym dalej zajął.
Co teraz? Pierwszy raz chyba mam tak, żeby nie było nic, żadnej informacji. Zawsze był co najmniej sms, a zazwyczaj telefon, że gość będzie za 15 minut.
Edit: #!$%@? mało tego. Przed chwilą się okazało, że zamówiona karma dla kota stoi pod samymi drzwiami. Znowu bez telefonu, choć sms był chociaż. Tylko chłop sobie przez przymkniętą furtkę na ogród wlazł bez pytania. Znowu DPD. Co do #!$%@??
#kurier #pytanie #zakupy
U mnie kurier z dpd zostawia paczki na schodach i przynajmniej dzwonkiem dzwoni jak już ucieka.
Zgłaszaj do sprzedawcy, że nie dostałeś paczki. Kurier ma obowiązek doręczyć przesyłkę do ręki z odnotowaniem daty i godziny doręczenia (4 listopada zmieniły się przepisy ustawy prawo pocztowe i obowiązkowa stała się rejestracja daty i godziny nadania oraz daty i godziny doręczenia przesyłki kurierskiej).
DPD odpowiada przed nadawcą, ty nie jesteś dla nich stroną.
A co do naginania faktów to operator odpowiada za przesyłkę do czasu pokwitowania jej otrzymania przez adresata lub osobę upoważnioną. Nie podpisałeś odbioru = nie dostałeś paczki.
ps. Doręczenie paczki bez podpisu odbiorcy możliwe jest tylko w czasie trwania stanu epidemii (a ten obecnie nie obowiązuje).