Wpis z mikrobloga

No i co z tego, że o designie? Porównanie działa tak samo.


@Halbr: Nie do końca. W języku pisanym czy matematyce możesz mieć coś, co jest obiektywnie złe/błędne, ale jakoś tam zrozumiałe, i jest rozróżnienie między tymi dwiema rzeczami. W designie jest tylko jedno kryterium - czy coś jest domyślne i łatwe do użycia, czy nie. Jeżeli jest, to jest dobre. Jeżeli nie jest, to jest złe. Prosty podział. Nie ma
to nie matematyka jest tematem tego sporu, tylko funkcjonalność.


@ksndr Tyle że to nie jest funkcjonalniejsze dzięki złej podziałce, ale ewentualnie mniej funkcjonalne przez to. Skoro budzi kontrowersje, to mogło to zostać zaprojektowane lepiej. I akurat zgodność z matematyka i logika jest tu kryterium, bo posługujesz się skala, żeby określić ciepło. A skoro ta skala jest źle oznaczona, to jest to obiektywnie źle zrobione. Większość sobie jakoś poradzi, ale to nie zmienia
z przedmiotu się intuicyjne korzysta


@michal2323: nawet z komentarzy tu wynika, że drugą kreskę ludzie różnie interpretują. Być może dla potrawy nie ma znaczenia, czy tam jest 85, 87,5 czy 90 i może się komuś podobać, ale nie ma co pisać, że jest bezsprzecznie dobrze.