Aktywne Wpisy
mirekpngtif +9
Czy tylko mnie przeraża, że kupujesz maszynę w sensie nowe auto o wartości 100+ tys. zł, które ma ci z założenia służyć z 15 następnych lat i dostajesz 2-3 lata gwarancji? Chyba szukanie następnego auta zacznę od ograniczenia się do tych z długą gwarancą. Czy coś w Europie przebije 7 lat gwarancji marki Kia?
#pytanie #motoryzacja #samochody #kia #technologia
#pytanie #motoryzacja #samochody #kia #technologia

Gaahl75 0
Chcę kupić Quad Lock do iPhone 15 PRO - czy ten vibration dumper faktycznie pomaga? Bo z tego co czytałem na Internecie to bez niego ludzie po nawet jednej jeździe potrafią mieć problemy z aparatem w telefonie. #motocykle #motoryzacja #iphone
źródło: 51jpn0rclWL._AC_SX679_
Pobierz

źródło: comment_1668262386XZq0Lgy64ISg60SVLcwQRj.jpg
PobierzBądźmy poważni - laureat Olimpiady Historycznej dostaje w praktyce wolny wstęp na każdy wydział historii w kraju. Spoko sprawa. Plus jak się trafi ciekawy temat, to można fajną pracę napisać. Lepsze to dla rozwoju umysłowego dzieciaka niż podniecanie się transami w batalionach bisurmańskich walczących o powrót Taurydy pod ukraińską władzę.
Tego transa nie zmyśliłem.
A
Nie porównywałbym całych uczelni, a wydziały
@Aleksander_II: Wydziały historyczne zazwyczaj lądują jeszcze dalej w rankingach, niż same polskie uczelnie. Przyzwoite miejsce na świecie zajmują - cytuję z głowy, czuj się uprawniony do weryfikacji - FUW, MIMUW, MFI UG, i to one ciągną PL w górę. hist0rycy - w dół.
Jeszcze bardziej od narracji kreują ją działania. Dlatego wiwat transom w bisurmańskich batalionach, a hist0rycy - sza.
XD. Mam przypomnieć Chanat krymski i to kto zamieszkiwał Krym przed Tatarami i nadal go zamieszkuje? Przypomnę - Grecy.
A tego śmiania się z Eliade i von Hotzendorfa (Mózg armii Szaposznikowa czytałeś?) nie przepuszczę.
@Aleksander_II: Przez swą pretensjonalność. Kolega najlepszym przykładem.
Fundamenty tożsamości nie są bynajmniej tworzone przez historię, a przez jej dość specyficzną spaczoną narrację. Dla wielu osób owa narracja i historia są jednak nierozłączne i dokładnie to uważam za szkodliwe tak w owej narracji, jak i w
Urojona ta pretensjonalność. Każda nauka ma swój unikatowy żargon, a historia nie jest
@Kazimierz_Przerwa-Obiadowa: no niby tak, ale nie do końca... Nie znasz tego?
Kto rządzi przeszłością, w tego rękach jest przyszłość; kto rządzi teraźniejszością, w tego rękach jest przeszłość.
Nie martw się, kiedyś kążdy z tego wyrasta - mnie z hobbystycznego dłubania w historii wyleczyło spotkanie z historią państwa i prawa polskiego na pierwszym roku prawa.
@Aleksander_II: kek, słaby biznes - UW ma zazwyczaj próg na poziomie 60-65 punktów.
Na MISH opcja brzmi ciekawiej (jak się z jakiegoś powodu bardzo chce iść na kierunek robiony w ramach MISH, za to z dziwnymi zasadami rekrutacji).
@Aleksander_II: Przeciętny fan historii z kategorii "historia naucza życia" po pierwszym roku na prawie zauważa, że życia to uczy prawo cywilne, nie historie i inne matematyki. No, na niektórych wydziałach na drugim jak miał nieuważnie prowadzone przedmioty historycznoprawne i musi poznać cywila bezpośrednio.
To jak z nawracaniem pogan z jednego wyimaginowanego bożka na drugiego - ot, pokazuje się że jest silniejsze
@Filipterka25: Matematyka jest najpiękniejszą ze sztuk, doprawdy. Fetyszyzacja prawa stanowionego z twojej strony jest naprawdę przerażająca.
Plus kontrowersyjna opinia - cywilne < konstytucyjne.
@Aleksander_II: Nie jest.
A tak nie jest ze wszelkimi innymi specjalnościami? Ekonomiści z ekonomistami, czy lekarze z lekarzami? Tak samo mają też historycy i nazywa się to konferencje naukowe (te historyczne w Polsce to mem