R.....y
R.....y
#naukaprogramowania #python
czy python ma jakąś gotową funkcje do sprawdzania czy liczba jest pierwsza? Wszystko co mi google wskazuje, to jak napisać funkcję do sprawdzania tego, ale jak znam życie będzie wolniejsza od jakiejś istniejącej funkcji. W module math nie widzę nic ciekawego, a żadnego numpy nie mogę zaimportować
0
  • Najlepsze
  • Wszystkie komentarze
JoeGlodomor
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
2
JoeGlodomor
@RedveKoronny: nie wróżę Ci sukcesu z tą #naukaprogramowania
1
Arogancky
1
R.....y
R.....y
@JoeGlodomor: umiem to napisać, ale przychodząc z c++ już widzę, że na 95% rzeczy które próbuje napisać, są gotowe rozwiązania. Z szukaniem jest ten problem, że znajduję 500 artykułów z jakiś geeksforgeeks, z jednym algorytmem (mało który proponuje chociażby testy probabilistyczne)
1
R.....y
R.....y
@scorpio18k: x+(x+4)+(x+6)... =6x+48
1
R.....y
R.....y
@RedveKoronny: a więc nie ma sensu szukanie mniejszych x, bo suma kazdego będzie mniejsza, od zadanej sumy
1
R.....y
R.....y
0
Arogancky
@RedveKoronny: jak sie uczysz programować to se napisz swoją. Zrobi Ci różniece 0.000005s różnicy?
0
R.....y
R.....y
@Arogancky: zrobi mi różnicę jak cały kod będzie miał 5 linijek, zamiast 500 w których będą implementacje czegoś co istnieje, i będzie trzeba główkować co się w tym kodzie odwala
0
JoeGlodomor
0
Arogancky
@RedveKoronny: no dobra, ale to jest elementarna matematyka ziomek, tu sie nic nie może odwalać
0
R.....y
R.....y
@Arogancky: liczenie wartości bezwzględnej, czy zamiana stopni na radiany to też elementarna matematyka, a jednak w module math jest na to funkcja
0
Arogancky
@RedveKoronny: jak znasz c++ to se mozesz napisać własne moduły do pytona i je potem importować ¯\_(ツ)_/¯
poza tym - nie zawsze warto używać gotowych bibliotek
0
R.....y
R.....y
w nauce programowania dużo daje umiejętność googlowania ¯_(ツ)_/¯

@Arogancky: trafiłem na tą stronę, ale chyba źle napisałem, że nie mogę zaimportować nic z pipa. Na tej stronie jedyne co widzę to coś z sympy, ale w sumie napisanie tego samemu będzie szybsze od pytania
0
Arogancky
@RedveKoronny: pipem instalujesz paczki, np: numpy
i potem sobie importujesz. Ale fakt faktem jeśli nie jesteś przyzwyczajony do ekosystemu pytona to napisz na PW, chętnie Ci pomogę
0
R.....y
R.....y
@Arogancky: nie chodzi o to. Robię zadania na codewars, i tam nie bardzo mam dostęp do pipa
0
R.....y
R.....y
@RedveKoronny: a, ten najprostszy algorytm na który tak naciskacie jest s----------o wolny, i nie mogę zrobić zadania przez timeout xD próbuję właśnie coś z willson's theorem
0
scorpio18k
czy python ma jakąś gotową funkcje do sprawdzania czy liczba jest pierwsza?

@RedveKoronny: Raczej nie. Sprawdzaj liczby tylko do sqrt(n):
https://www.pythonpool.com/check-if-number-is-prime-in-python/
patrz: metoda 3
0
scorpio18k
Robię zadania na codewars,

@RedveKoronny: daj linka do zadania
0
R.....y
R.....y
0