Wpis z mikrobloga

#naukaprogramowania #python
czy python ma jakąś gotową funkcje do sprawdzania czy liczba jest pierwsza? Wszystko co mi google wskazuje, to jak napisać funkcję do sprawdzania tego, ale jak znam życie będzie wolniejsza od jakiejś istniejącej funkcji. W module math nie widzę nic ciekawego, a żadnego numpy nie mogę zaimportować
  • 22
@RedveKoronny: napisz sam, poszukaj różnych opcji w necie, zobacz które są szybsze, a które wolniejsze. I czy w ogóle różnica w szybkości jest taka, że warto o nią dawać #!$%@?. Tak się nauczysz. Szukanie informacji to też ważna część nauki programowania. A pytanie na wykopie i liczenie, że tu ktoś Ci da gotowca, to najgorsze, co możesz zrobić. #!$%@? Ci to da.
@JoeGlodomor: umiem to napisać, ale przychodząc z c++ już widzę, że na 95% rzeczy które próbuje napisać, są gotowe rozwiązania. Z szukaniem jest ten problem, że znajduję 500 artykułów z jakiś geeksforgeeks, z jednym algorytmem (mało który proponuje chociażby testy probabilistyczne)
w nauce programowania dużo daje umiejętność googlowania ¯_(ツ)_/¯

@Arogancky: trafiłem na tą stronę, ale chyba źle napisałem, że nie mogę zaimportować nic z pipa. Na tej stronie jedyne co widzę to coś z sympy, ale w sumie napisanie tego samemu będzie szybsze od pytania
@RedveKoronny: To jest chore zadanie. Generalnie wygenerowałem parę tych sextupletów i zauważyłem, że wszystkie liczby kończą się na 7, 1, 3 itd. i radośnie założyłem, że tak będzie dalej. Dodatkowo zauważyłem, że te liczby na początku mają wspólny dzielnik (bez 7). I też założyłem, że reszta też będzie taki miała. Zadziałało ale nie wiem czy to by zadziałało dla większych liczb.

I używają biblioteki: from gmpy2 import isprime, nextprime