Wpis z mikrobloga

@hiszpanskizdobywca: polski wymiar sprawiedliwości robi wszystko, aby zniechęcić ludzi do takich obywatelskich zachowań.

Jednak kropla drąży skałę i jeżeli wystarczająco dużo ludzi nie będzie obojętnych, to może nastąpi jakaś zmiana pokoleniowa w ich szeregach i "wolnych" sądach. Choć ciężko w to uwierzyć. Brawo za inicjatywę.
  • Odpowiedz
prokuratura umarza śledztwo ze względu ma brak dowodów

Czasami się nie dziwię, że policji nie chce sie szarpać

@hiszpanskizdobywca: tu brzmi jakby zawiniła policja - może tak przygotowali materiał dowodowy że nie dało się go poprawnie wykorzystać
  • Odpowiedz
@einzel: Tutaj nie ukrywam, że mam braki wiedzy dotyczące całej procedury. W piśmie, które dostałem było kilka osób wymienionych z imienia i nazwiska (ciekawe co na to RODO), kwoty i informacja o tym czy pieniądze zostały wyłudzone czy tylko doszło do próby. Z czystej ciekawości - czy sama prokuratura nie mogłaby zawnioskować o materiały z monitoringu?

@estepeciok: Szczerze mówiąc wpisałem jakieś randomowe godziny, ale było chyba bliżej 15-16
  • Odpowiedz
@hiszpanskizdobywca: jakie były te dowody na tacy? Zatrzymali typa nie pod bankomatem, a ty zeznałeś, że ktoś kiedyś do ciebie napisał i proszę go złapać? To nie jest twoja wina, ale bez rysopisu, albo czegoś takiego nie będą łapać pewnie jakiś kilkunastu typów co wypłacało siano z bankomatu. Typek mógł mieć równie dobrze maseczkę czy cos podobnego, a tego co zawinęli to mógł być jakiś random któego np. dzielnicowy znał
  • Odpowiedz
@hiszpanskizdobywca: Apropo rodo i wnioskowania o monitoring. Jeżeli był monitoring to powinien być zabezpieczony i prokuratura czy też policja o nic nie wnioskuje tylko zabezpiecza. To nie jest proszenie się. Co do RODO to tam miałeś tylko imie i nazwisko pokrzywdzonych. Żadne dane które są w stanie doprowadzić do konkretnej osoby.
  • Odpowiedz
kilka osób wymienionych z imienia i nazwiska (ciekawe co na to RODO)

@hiszpanskizdobywca: kpk stoi ponad RODO, także nic ;) tj. przepisy kpk (np. 2,10,332 kpk) w zw. z art 6 ust 1 lit c RODO pozwalają na zamieszczenie niektórych danych w zawiadomieniach kierowanych do uczestników
  • Odpowiedz
Jednak kropla drąży skałę i jeżeli wystarczająco dużo ludzi nie będzie obojętnych, to może nastąpi jakaś zmiana pokoleniowa w ich szeregach i "wolnych" sądach.

@Gumaa: Co, w opisanej sprawie, było nieprawidłowego w działaniu sądu?
  • Odpowiedz
@hiszpanskizdobywca Nic nowego. Kiedyś dzwoniłem na policję że dwóch kolesi o śniadej cerze chce sprzedawać perfumy i narzędzia budowlane pod marketem budowlanym. Specjalnie czekałem w samochodzie i obserwowałem kolesi którzy krążyli od klienta do klienta. Niestety po godzinie dałem sobie spokój bo nikt nie przyjechał.

I to tylko jedno z moich ostatnich doświadczeń.
  • Odpowiedz