Aktywne Wpisy
wilkCaly +48
No cześć Mirki, mam sąsiadów Azjatów i zaraz mnie coś strzeli. Zwracałem im już uwagę że motorycznie zaśmiecają korytarz ale jak krew w piach. Jak dzwoni do nich ochrona to nie otwierają. Cała klatka jednak jak na załączonym obrazku. Stoją rowery, buty, wózki, zabawki.... Myślałem nawet żeby im nasrać do tych butów ale pomyślałem, że zapytam was o jakieś rady... Co z tym zrobić?
#deweloperka #wynajem #mieszkanie
#deweloperka #wynajem #mieszkanie
PiccoloColo +100
Mam info z pierwszej ręki. Siora Jacka rozpoznaje, ale nie idzie łatwo, bo twarz zdeformowana.
Niedaleko mnie się krył xD
#jaworek
Niedaleko mnie się krył xD
#jaworek
TL;DR: Zebrałem 4156 papryczek 106 odmian.
Tradycyjnie z okazji zbioru robię #rozdajo zestawu degustacyjnego składającego się z około 40 papryczek - każda innej odmiany. W zestawie będzie pełna skala ostrości - od papryczek słodkich aż po takie topiących wnętrzności. Tym razem zestaw zawiera więcej ostrych (średnio i bardzo ostrych) chili niż zestawy w poprzedniej turze kilka tygodni temu, które miały charakter bardziej łagodny i lekko ostry.
Pogoda tej jesieni niestety nie rozpieszcza i zamiast złotej polskiej jesieni, która jest sucha i słoneczna mamy słoty i zachmurzenie. Z tego powodu moja i tak już opóźniona w tym sezonie uprawa, opóźnia się jeszcze bardziej i zbiór, który powinien być na przełomie września i października mogłem zrobić dopiero 22 października, bo nie było wystarczająco dojrzałych papryczek. Co więcej nadal mam na krzakach jeszcze dużo zielonych papryczek, które potrzebują jeszcze około 2-3 tygodnie, żeby dojrzeć. Jeżeli nie będzie przymrozków to się uda i będę miał jeszcze jeden bardzo duży zbiór. Na razie prognozy pogody są pozytywne i na kolejne 16 dni nie ma zapowiadanych przymrozków, ale wiadomo, że w takiej perspektywie to mogą się jeszcze zmienić i wtedy będę musiał kończyć uprawę nawet jeżeli nie dojrzeją wszystkie :/
Wczorajszy zbiór był całkiem przyjemny, choć byłoby łatwiej, gdyby przez cały dzień nie padało ( ͡º ͜ʖ͡º)
Na pierwszym zdjęciu wrzucam tradycyjnie stół z prawie całym zbiorem. Z prawie całym, bo Aji Benito dało tyle owoców, że się nie zmieściły i musiałem je zostawić w skrzynce. Wrzucę je jako osobne zdjęcie w komentarzu. W komentarzach jeszcze kilka fotek w zbliżeniu.
Teraz zabieram się za przerabianie zbioru. Z części tego co na zdjęciach będę dziś składać zestawy, dla chętnych zapisanych na liście. Będę się do Was odzywać dziś wieczorem ze szczegółami wysyłki. Powinno dla każdego starczyć :)
Rozdajo będzie losowane za pomocą #mirkolos wśród plusujących ten post przez pierwsze 48 godzin od jego publikacji. Wysyłka na mój koszt paczkomatem.
---
https://www.instagram.com/chili_z_gobim/
https://www.facebook.com/Chili-z-Gobim-102848334580501
---
#chili #chilihead #papryka #papryczki #hobby #zainteresowania #hobby #zbior #zniwa #ostrezarcie #ostresosy #rosliny #ogrod #ogrodnictwo #zadarmo #domowyogrod #domowauprawa #uprawiajzwykopem #sadzonki #warzywa #uprawa #losowanie #losowanie
@gobi12: Policzył wszystkie! Jebianiutki! (ʘ‿ʘ)