Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 45
Podrzucam mój autorski i banalnie prosty przepis na tiramisù bez mąki i cukru. Pewnie w internecie jest takich mnóstwo (nie wiem, nie sprawdzałam), ale do tego doszłam sama i postanawiam się z Wami nim podzielić, gdyż ciasto jest po prostu obłędne (szczególnie smakuje, jeśli ktoś się odchudza, tak, jak ja xD).

I sorry za zdjęcie, ale nigdy nie byłam dobra w krojenie ciast.

Ciasto:
4 duże jajka
4 czubate łyżki mąki migdałowej
3 czubate łyżki erytrytolu*
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody (ja daję pół na pół)

Krem
2 budynie śmietankowe (bez cukru ofc)
1,5 szklanki mleka 2%
3 czubate łyżki erytrytolu*
1 duży jogurt grecki

Trochę mocnej kawy (u mnie bezkofeinowa)
Kakałko

*erytrytolu można dodać o łyżkę więcej, jak ktoś lubi bardzo słodkie ciasta

Białka ubić na sztywną pianę (taką, że można kroić), potem dodać żółtka, słodziwo, mąkę i proszek do pieczenia. Ja piekę w formie do tarty, więc daje 180 stopni góra dół na jakieś 15 minut.

Zagotować budynie z erytrytolem i pozostawić do ostygnięcia. Jak już budyń będzie zimny zmiksować go z jogurtem, aż powstanie gładka, puszysta i pyszniusia masa.

Biszkopt nasączyć kawą, polać kremem, posypać kakałkiem i do lodówki, żeby się "zsiadło".

Smacznego!

#gotujzwykopem #pieczzwykopem #jedzzwykopem #odchudzanie #dieta #jedzenie i może nawet #keto
myjourneytojahh - Podrzucam mój autorski i banalnie prosty przepis na tiramisù bez mą...

źródło: comment_1666422297cDh9YcUduaZfkXWd68aiO6.jpg

Pobierz
  • 31
  • Odpowiedz
Wszystkie składniki mam oprócz:
- budyniu, no to dam mascarpone
- mąki migdałowej, ale mam kokosową
- biszkoptów, za to będą herbatniki pokruszone i zmieszane z rozpuszczonym masłem orzechowym ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Do masy kremowej może też dodam masło orzechowe, bo lubię ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Nie wiem co wyjdzie, ale będzie dobre i chyba też pochwalę się na Wykopiku
  • Odpowiedz
1,5 szklanki mleka 2%

1 duży jogurt grecki


@myjourneytojahh: dzięki za przepis ale z całym szacunkiem nic mnie tak nie #!$%@? jak taki przepis, ja mam szklanki 330 i 500ml. Jogurt duży to też może być 330 a może być 400 ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@elemenTH: doookłaaaadnieeee, wszystkie przepisy, które nie są w gramach, doprowadzają mnie do szału, czyli bardzo często, bo mnóstwo inspiracji biorę z youtubów amerykańskich, gdzie dla nich waga kuchenna to jakieś specjalistyczne narzędzie z kosmosu, a nawet jak już podadzą wagę,to będą to UNCJE. Ale zazwyczaj kubki i łyżki (np. dodaj 12 łyżek masła i 4 szklanki mąki, nosz #!$%@?)
  • Odpowiedz
@BarkaMleczna: ciężko później zrobić coś pierwszy raz bo duża szansa, że nie wyjdzie. Moja matka ma takie przepisy w swoim kajeciku ale wszystkie ma na swoją jedną jedyną szklankę i jak robi ciasto to od 40 lat zawsze używa tych samych łyżek i tej jednej szklanki.
  • Odpowiedz
@elemenTH: ale moim zdaniem to jest też po prostu niewygodne i brudzi dodatkowe naczynia. Zamiast odmierzać bezpośrednio do miski, to musisz najpierw do naczynia pośredniego, a potem do miski. Jak w tych amerykańskich filmikach widzę, jak odmierzają np. miód czy mascarpone do kubeczków, a potem spędzają minute na wyskrobywaniu tego do miski docelowej, to mnie #!$%@? strzela xD
taki mój trigger nietypowy
  • Odpowiedz
@myjourneytojahh: No niestety 2 budynie to 80g mąki ziemniaczanej. Chyba lepiej by to było zrobić na bazie jajek i żelatyny. Ew. są bardziej egzotyczne zagęszczacze typu guma ksantanowa, chia albo błonnik w proszku.
  • Odpowiedz