Wpis z mikrobloga

konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
W przyszłym roku rozważam przeprowadzkę do #krakow z #katowice jaka wybrać dzielnice aby było blisko do wskazanej na obrazku lokalizacji chodzi o dojazd do pracy max 30 minut. Będę szukać mieszkania około 45m2 #wynajem maksymalnie 3k miesięcznie z opłatami interesują mnie klimatyczne odnowione kamienice albo nowoczesne strzeżone osiedla. Nie blokowiska z wielkiej płyty. Sugerowano mi Podgórze (Duchackie?) Najlepiej aby nie było turystów więc odpada centrum i Kazimierz. Z mapy to wydaje się że między Wisłą a A4 byłoby okej ale jakie tam jest budownictwo? #mieszkanie
c.....g - W przyszłym roku rozważam przeprowadzkę do #krakow z #katowice jaka wybrać ...

źródło: comment_1665951538WXnt9WKby585VqEXKWtW5v.jpg

Pobierz
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@paul772: manewr wyprzedzający lepszy rynek pracy IT i pewnie się skończy praca zdalna za czas jakiś... I przez 4 lata Śląsk wzdłuż i wszerz zwiedziłem;)
  • Odpowiedz
@czarnobialyblog: jak chcesz klimatyczne kamienice albo ładne nowe bloki to tam masz b----l budowlany, tak w skrócie. Zobacz jak to wygląda na streetview. Nie chcesz ;)
Kurdwanów był miejscem, gdzie się przeprowadziły kibole z Nowej Huty, nie wiem jak jest teraz, dawno tam nie byłam.
  • Odpowiedz
@czarnobialyblog w tamtych okolicach ganiali mnie nożem parę lat temu i tam też zabili człowieka z Cracovii. Kurdystan to raczej dziwne miejsce do mieszkania. Oczywiscie to bylo pare lat temu i wiele moglo sie zmienic. Poza tamtym nieprzyjeknym incydentem nie mialem zlych doswiadczen z ttymi okolicami.

Ale dojazd tramwajem w rejony o których piszesz jest dobry.
  • Odpowiedz
@czarnobialyblog: z tego co się przechadzam po osiedlu jest kilka bannerów "wynajme", na otodom/olxie szukaj ulicy Przemysłowa, Ślusarska, Romanowicza. Naprawdę dużo knajpek, sklepów etc. miejsce tętni życiem w okolicach 3k powienieneś coś znaleźć w rozmiarze który napisałeś.
  • Odpowiedz
@posepny1: przecież jak wybudowali Kurdwanów to Huta zaczęła się robić spokojniejsza (teraz w ogóle można uznać, że jest całkiem ok), a akcje z maczetami i prochami przenosić w tamte okolice. Koleżanka się tam przeprowadziła w latach 90., to nie było tam bezpiecznie przez dłuższy czas.
  • Odpowiedz
  • 1
@kasiknocheinmal: ale to nie znaczy że jacyś jak to napisałaś "kibole" się tam przenieśli. Po prostu "arena walki" się tam przeniosła jak już na hucie się uspokoiło ( ͡~ ͜ʖ ͡°) później bodajże Bieżanów, ruczaj no i Azory ale do dziś dużo ludzi uważa hutę za jakiś Mordor co najmniej bo tam się zaczęło i telewizję podchwyciły temat i rozglosnily to na całą Polskę
  • Odpowiedz
@posepny1: dobrze, precyzuję: przenieśli z terenem działań. Co dla osoby mieszkającej tam podejrzewam, że wiele nie zmieniało ;)
Azory to jeszcze inna historia, kuzyn raptem parę lat temu znalazł palec pod blokiem <3 W żadnym z wymienionych przez Ciebie miejsc nie chciałabym mieszkac ;) Hutę polubiłam na studiach, kiedy musiałam tam kilka rzeczy załatwić i okazało się, że aktualnie zajmują ją głównie emeryci i jest chyba najbardziej zielono.
  • Odpowiedz
  • 0
@kasiknocheinmal: to mówisz o starej hucie. Jak ktoś szuka spokoju i zieleni to idealne miejsce.
W każdym razie nie wiem co słyszałaś o tych osiedlach/dzielnicach ale tak naprawdę wszędzie jest spokój ale i wszędzie może się coś przydarzyć, jak pewnie w każdym mieście.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@czarnobialyblog: W IT praca zdalna się nie skończy bo firmy nie lubią tracić dobrych pracowników chyba a jak tylko któraś próbuje forsować biuro to nagle ma całą skrzynkę wypowiedzeń ;)

Ja polecam szukać w okolicy ronda matecznego/wadowicka/Rydlówka

Rydlówka teraz dużo nowych osiedli ma. Często ogłoszenia są też na Osiedlu FI
  • Odpowiedz