Wpis z mikrobloga

42 butelki za 2 złote 10 groszy w butelkomacie Lidla, szedłem przez całe osiedle obładowany siatami z pustymi pojemnikami po sokach jak menel, a końcowo wyszedłem na tym nawet gorzej niż pan Mietek ponieważ w lokalnym warzywniaku za szkło po Perle placą 20 groszy a ja dostałem 5 groszy od butelki - w Niemczech za tyle plastiku dostałbym rabat na jakieś 20% koszyka zakupowego, no ale Polaczka można dymać

#ekologia #lidl #ciekawostki #sklep
Njal - 42 butelki za 2 złote 10 groszy w butelkomacie Lidla, szedłem przez całe osied...

źródło: temp_file6374915349409107727

Pobierz
  • 116
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 444
@Njal: jak wejdzie program to będę musieli więcej oddawać, ale mam wątpliwości, że to u nas ruszy w najbliższym czasie. Nawet za większą kasę ludzie nie będę chcieli łazić jak menele z siatami do sklepu.
  • Odpowiedz
w Niemczech za tyle plastiku dostałbym rabat na jakieś 20% koszyka zakupowego,

@Njal:

jak wejdzie program to będę musieli więcej oddawać

@Rogi_: ludzie czy wy tego nie rozumiecie że tutaj Lidl daje kasę za śmieci a jak jak jest kaucja to najpierw ci doliczają do paragonu te butelki i potem jak oddajesz do automatu to masz zwrot tej twojej kasy?
  • Odpowiedz
via Android
  • 36
@darek-jg nie rozumiemy tego dlaczego jesteśmy w EU obywatelami drugiej kategorii i u nas nie działa to tak jak na zachodzie, to chyba bardzo zasadne pytanie i jakoś nie interesuje mnie to czy oni pobierają kaucję czy nie pobierają kaucji, ja, jako klient mam mieć dobrze, tylko tyle - gdyby Klaus albo Jerome dostali taki świstek z butelkomatu to tego samego dnia tego automatu by nie było przykręconego do podłogi -
  • Odpowiedz
nie rozumiemy tego dlaczego jesteśmy w EU obywatelami drugiej kategorii

@Njal: bo niewiele ponad 8 lat temu wybraliśmy debili, którzy nas skutecznie skłócali z EU i wymachiwały szabelką twierdząc, że wszystkie ich pomysły są lepsze, a pozbyliśmy się ich dopiero koncern tamtego roku

u nas nie działa to tak jak na
  • Odpowiedz
@Njal: w Niemczech własne ta duża kaucja za butelkę mobilizuje do oddawania ich, fakt trzeba nosić cale butelki, nie można ich zgnieść, bo nie będzie działać w maszynie. Napoje są też oczywiście odpowiednio droższe właśnie uwzględniając kaucję
  • Odpowiedz
w Niemczech za tyle plastiku dostałbym rabat na jakieś 20% koszyka zakupowego, no ale Polaczka można dymać

@Njal: nie wiem jakie kropki połączyłeś żeby porównywać system kaucyjny z DE ze zwykłym skupem butelek XD
  • Odpowiedz
Nie ma jeszcze obowiązku kaucyjnego, więc niektóre sklepy prowadza akcje pilotażowe gdzie dosłownie płacą za śmieci. W przyszłym roku jak wejdzie ustawa to kaucja za plastik i puszki wyniesie 50gr a nie 5 jak w tej chwili, gdzie tych 5 groszy nikt Wam do rachunku nie dolicza
  • Odpowiedz
J-----e Polaka i nic więcej. Robisz sobie śmietnik w mieszkaniu. Idziesz z tym i wyglądasz właśnie jak menel i jeszcze tracisz czas przy automacie dla j------h 2 zł.

@JaktologinniepoprawnyWTF:

W Niemczech dostałbyś 10.50 euro. Serio to jest 5gr? Nikt nie będzie tego trzymał w chacie za 5gr, bez sensu
  • Odpowiedz