Wpis z mikrobloga

Hej, coś takiego pojawiło mi się na suficie pod prysznicem. Domyślam się ,że to pleśń. Moje pytanie polega na tym jak się tego pozbyć? Zedre wszystko a później? Jak to się robi - tzn gładź czy coś takiego? :D mogę wziąć do tego jakiegoś fachowca ale domyślam się ,że będę mieć problem z ściągnięciem go więc pomyślałem ,że z wykopem dam radę ;)
#remont #kiciochpyta #diy
Masseter - Hej, coś takiego pojawiło mi się na suficie pod prysznicem. Domyślam się ,...

źródło: comment_16655111986onOZdlwtZMpB38Xm7h9sa.jpg

Pobierz
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Masseter: to uszkodzenie malowania, przez które wilgoć weszła głębiej, nie powinno być problemem. Pomaluj ze dwa razy na biało, farbą "łazienka/kuchnia), będzie dobrze.
  • Odpowiedz
  • 0
@Rudy_Bigos_2 wydaje mi się,że to namiętne gorące prysznice żony i przez to duża wilgotność przy słabej wentylacji. Dom ma jakieś 20 lat i w łazienkach nic nie było robione
  • Odpowiedz
@Masseter: ta pleśń to grzyb
i to co widzisz to nie zalążek, tylko wykwit końcowy

jest obok wywiew pewnie zapchany - do zrobienia

do zrobienia to jest najpierw
  • Odpowiedz
  • 0
@Dibhala to nie podwieszany sufit tylko (nie wiem czy dobrze to nazywam) strop a chce zedrzeć ten tynk(?) i położyć nowy. Wiem ,że mam problem z grzybem tylko co zrobić krok po kroku?
  • Odpowiedz
@Masseter: ogarnąć wentylację, zdrapać farbę/gładź, użyć środka na pleśń na całym suficie według dołączonej instrukcji, nałożyć gładź, pomalować. I uchylać okno podczas brania prysznica
  • Odpowiedz
to nie podwieszany sufit tylko (nie wiem czy dobrze to nazywam) strop a chce zedrzeć ten tynk(?) i położyć nowy.

@Masseter: ja tym bardziej nie wiem wnosząc tylko po 1 słabej focie

w zależności od przyczyn albo zdzierasz warstwy farby i gładzi tylko do tynku, przemywasz, osuszasz go porządnie i gruntujesz środkiem przeciwgrzybiczym (są specjalne grunty) bo grzyb się zalągł przez wilgoć panującą w łazience i kiepską wentylację. A jak
  • Odpowiedz
Możesz mi napisać co powinienem zrobić krok po kroku?

@Masseter:
1. zapewnić wentylację. Sprawną, najlepiej mechaniczną,
2. to co odłazi zedrzeć szpachelką,
3. podejrzane miejsca z przebarwieniami wypsikać jakimś
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Masseter: jak miałem taki problem:

1. Zerwałem tynk.
2. Zagruntowałem
3. Nalozylen tynk zmieszany ze środkiem grzybobójczym
4. Zagruntowałem