Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Jebwleb: kilkadziesiąt tysięcy na raz na pewno są w stanie wziąć do szkolenia, a raczej jasnych informacji o tempie poboru nie ma i szybko nie będzie.
  • Odpowiedz
@Jebwleb Przecież w tym zabiegu mu chodzi aby jak najszybciej wysłać jak najwięcej mięsa armatniego by Ukraińcy zobaczyli że nie mają szans z taką ilością i skapitulowali
  • Odpowiedz
@bombastick: @Fattek: są nagrania na których mają autobusy pełne poborowych. Można mieć podejrzenia że do kropla w morzu. Więc jak oni zamierzają ich szkolić? Grupami?
Moim zdaniem mobilizowani trafia w krótkim czasie na front siedzieć w okopach trzymając Ukraińców zdała od artylerii. Muszą obsadzić prawie 1000 km okopów
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Jebwleb:
Taka jest idea wojska z poboru że rezerwiści są przeszkoleni i można ich dość szybko wysłać- jak w praktyce to "wyszkolenie" wygląda w ruskim mirze łatwo się domyślić.
  • Odpowiedz
@Jebwleb: @zgbietko: @Fattek: po pierwsze to skąd informacje, ze w ZSRR trafiało się od razu na front? Owszem, zdarzało się to w sytuacjach gdy front przesunął się do danego miejsca i zarządzano obronę uporczywą. Wtedy na szybko formowano milicje (Moskwa 1941, Stalingrad 1942) ale i tak pełnili oni głównie role pomocnicze na tyłach i nie często walczyli. Normą było minimum 6 tygodniowe szkolenie a od początku
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 10
@Mistrz_Motyl: ale ty wiesz, że przeszkolenie żołnierzy w Rosji podczas obowiązkowej służby jest takie jak w Polsce w latach 90, czyli głównie kręcenie wora, czyszczenie kibli, trochę poligonu i wystrzelenie 10 naboju z kalacha ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@losmarte: po tym co dziś czytałem na pikabu to nawet tego nie było, były wpisy że się żalili że ich szkolenie to malowanie wszystkiego co się da pomalować, zero strzelania zero obsługi sprzętu
  • Odpowiedz
są nagrania na których mają autobusy pełne poborowych.

@Jebwleb: A w sumie jak o tym wspomniałeś (widziałem to wesołe picie z kubeczków na postoju) uświadomiłem sobie, że w tej całej masie musi być od groma ludzi (może nawet większość), którzy żadnych telegramów nie śledzą, wojną się nie interesowali i znają ją tylko z doniesień telewizji ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Dojadą na front, a tam "Dobrogo wieczera,
  • Odpowiedz