Wpis z mikrobloga

jak to jest że gas w #ethereum jest taki drogi a w #bitcoin przesył jest taniutki ? Z czego bierze się cena gazu? Chodzi o to że jest dużo transakcji i wąskie gardło które je może przeprowadzić i przez to kto da więcej to wchodzi pierwszy? czy nie da się poszerzyć tego wąskiego gardła tak aby #ethereum przyjmowalo transakcje szybciej albo więcej? Czy może o to chodzi twórcom ETH żeby to nie było za szybkie bo mają oni pewnie jedne z największych zasobów więc w PoS ich węzły nieźle zarobią na gasie ?
#kryptowaluty
  • 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

jak to jest że gas w #ethereum jest taki drogi a w #bitcoin przesył jest taniutki ? Z czego bierze się cena gazu? Chodzi o to że jest dużo transakcji i wąskie gardło które je może przeprowadzić i przez to kto da więcej to wchodzi pierwszy?

@mirasKo-Kalwario: zarówno ethereum jak i bitcoin mają z grubsza system aukcyjny, tj. kto płaci więcej - ten ma wyższy priorytet. Ethereum
  • Odpowiedz
@gysnde: nice, dzieki za to wyjaśnienie, a jak to jest z tymi węzłami czy każdy węzeł musi rozmawiać z każdym żeby wszystkie miały taki sam stan wiedzy o tym co jest w blockchainie ? jeśli tak to czy to znaczy że jeśli mamy np 1k węzłów to każdy musi wysłać do każdego operacje że np stan się zmienił?
  • Odpowiedz
@mirasKo-Kalwario: nie ma sprawy. Węzły się znajdują i "plotkują" między sobą. W praktyce, wystarczy mieć np. 30 lub 50 połączeń i każdy węzeł dowie się w porę o większości zdarzeń.

Mój portfel metamask w przeglądarce (mobilnie używam Argent) jest wpięty do mojego domowego węzła zamiast domyślnej infury, a ten to rozgłasza dalej. Nawet nie wiem, komu, ale transakcje dobrze opłacone szybko trafiają na łańcuch, bo każdy walidator jest zainteresowany oczekującymi
  • Odpowiedz
Zjazd ETH do 200$ nie wpłynie mocno na bezpieczeństwo sieci i walidatorzy nie mają powodu, żeby się wykruszać (o ile ETH nie jest kupione za pożyczkę) jak to ma miejsce np. w kopaniu PoW, gdzie koszt operacji pozostaje ten sam (cena prądu i sprzętu), ale drastyczny spadek przychodów powoduje bankructwa, a nie tylko mniejszą rentowność.

@gysnde: Czy to nie jest argument obusieczny, albo nawet argument przeciwko? Skoro po spadku ceny
  • Odpowiedz