Aktywne Wpisy
Linnior88 +75
Niedługo będę miała 27 lat i nadal dziewica ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Metodzik +582
WOOOW trochę mnie zaskoczyło to co się stało. Planowałem aktualizować poprzednią listę, bo uzbierało się tam 2100 osób przez ponad 2,5 roku. Podzieliłem listę na trzy „miejsze”, aby wołać osoby zainteresowane daną platformą. Ktoś był zainteresowany tylko steamem a wołany był do epic, gog itd. Wyszło tak, że z listy 2100 osób w 24 godziny na samym epiku jest już 4890 zapisanych. Nie spodziewałem się, że listy trafią na gorące tematy wykopu.
Zapachu zbytnio nie ma. Mozliwe, ze dodalem za duzo cukru bo bardzo slabo drozdze fermentuja
#winiarstwo #winodomowejroboty #wino
Komentarz usunięty przez autora
@Raek: Nieee, to nie pleśń.
@Zawodowy_Janusz
@wielkidorado
Rabini się wypowiedzieli @LJBW603 możesz zamknąć wątek ( ͡º ͜ʖ͡º)
Były drozdze i pozywka, jakies uniwersalne. Moge sprawdzic jakie jak to ma znaczenie
Za duza temperatura w pokoju? Za słabe drozdze do wina? Słabo zdezynfekowane? Za duzo cukru?
Moze by sie dalo z tego ocet zrobić?
@Raek: Najprawdopodobniej bakterie, mogą być też drożdże koż#!$%@?ące. W każdym razie na pewno nie pleśń.
@LJBW603: Słaby rygor higieniczny może być główną przyczyną. Dodawałeś jakiś kwasek? Bo wysokie pH może sprzyjać takim rzeczom.
@LJBW603: Nie, to nie to, ale napisz dokładnie ile czego użyłeś - ile wody, ile cukru, itp.
2 dni temu usunąłem owoce i dodałem 1l wody i 300g cukru, wino słabo przefermentowalo i prawie alkoholu nie było czuć, mocno słodkie.
Generalnie dziwi mnie to bo nastawialem 6 różnych win w tym samym czasie I tylko zurawina mi tak padła, dlatego myślę ze
Następnie zagotować i dodac nowe drozdze, myslisz ze jest szansa ze zadziala? W teorii bakterie sie powinny ubić temperaturą, chyba ze są odporne. Domyslam sie ze smak bedzie mocno sredni ale chyba zrobie eksperyment ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@LJBW603: Z czysto technicznego punktu widzenia się da, ale nie warto i lepiej tego nie pić później.
W takiej sytuacji wylewam i za pare dni spróbuje postawic od nowa.
Namnoze wczesniej dobrze drozdze i nie bede dodawal na start zurawiny i soku z cytryny.