Takie cos mi sie pojawilo na młodym winie (2-3 tyg ma) czy to jakas choroba? Zapachu zbytnio nie ma. Mozliwe, ze dodalem za duzo cukru bo bardzo slabo drozdze fermentuja
@pod_kop: robilem z suszonej zurawiny i mysle, ze dlatego moglem przesadzic z iloscia cukru, bulgocze baaardzo rzadko, wydaje mi sie, ze nie bylo burzliwej fermentacji. Te 2-3 tyg lezalo z suszonymi owocami, wczoraj usunąłem owoce i zauwazylem, ze sie cos takiego pojawilo
Były drozdze i pozywka, jakies uniwersalne. Moge sprawdzic jakie jak to ma znaczenie
@LJBW603: wylewaj do kibla i się nie zastanawiaj. Obstawiam że nie przelałeś żurawiny wrzątkiem, a te suszone surowce potrafią mieć już na sobie różne mikroby, ew. jakiś inny brak rygoru w przestrzeganiu higieny.
@Zawodowy_Janusz 1 wrzesnia wrzucilem: 3l wody, 1kg suszonej żurawiny, 0.5kg cukru, sok z 2 cytryn, drozdze i pozywke. Prawdopodobnie żurawinę sparzylem wrzątkiem, Drożdże dodałem do letniej wody
2 dni temu usunąłem owoce i dodałem 1l wody i 300g cukru, wino słabo przefermentowalo i prawie alkoholu nie było czuć, mocno słodkie.
Generalnie dziwi mnie to bo nastawialem 6 różnych win w tym samym czasie I tylko zurawina mi tak padła, dlatego myślę ze
@Zawodowy_Janusz: Zastanawiam sie czy nie sprobowac sciagnac tego kozucha i przefiltrowac
Następnie zagotować i dodac nowe drozdze, myslisz ze jest szansa ze zadziala? W teorii bakterie sie powinny ubić temperaturą, chyba ze są odporne. Domyslam sie ze smak bedzie mocno sredni ale chyba zrobie eksperyment ( ͡°͜ʖ͡°)
@LJBW603: Cukru było sporo (głównie w żurawinie) ale nie jakoś wybitnie, żeby to było powodem. Żurawina ma w sobie pewną substancję, która może hamować fermentację. Najprawdopodobniej to miało tutaj miejsce, nie wytworzyło się wystarczająco alkoholu i nastaw zdominowały jakieś bakterie.
Zastanawiam sie czy nie sprobowac sciagnac tego kozucha i przefiltrowac
@LJBW603: Z czysto technicznego punktu widzenia się da, ale nie warto i lepiej tego nie pić później.
@LJBW603: a moze lepiej by bylo przelac dodatkowo troche innego wina, np ze sliwki ktore juz od miesiaca pracuje, wtedy by było sporo więcej drozdzy na start?
Zapachu zbytnio nie ma. Mozliwe, ze dodalem za duzo cukru bo bardzo slabo drozdze fermentuja
#winiarstwo #winodomowejroboty #wino
źródło: comment_1663433586Bfpom8ex34PwzMsR62a0Fm.jpg
Pobierzźródło: comment_1663433596sOWxKUsaAQU0kWGAtAa2gJ.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez autora
@Raek: Nieee, to nie pleśń.
@Zawodowy_Janusz
@wielkidorado
Rabini się wypowiedzieli @LJBW603 możesz zamknąć wątek ( ͡º ͜ʖ͡º)
Były drozdze i pozywka, jakies uniwersalne. Moge sprawdzic jakie jak to ma znaczenie
Za duza temperatura w pokoju? Za słabe drozdze do wina? Słabo zdezynfekowane? Za duzo cukru?
Moze by sie dalo z tego ocet zrobić?
@Raek: Najprawdopodobniej bakterie, mogą być też drożdże kożuchujące. W każdym razie na pewno nie pleśń.
2 dni temu usunąłem owoce i dodałem 1l wody i 300g cukru, wino słabo przefermentowalo i prawie alkoholu nie było czuć, mocno słodkie.
Generalnie dziwi mnie to bo nastawialem 6 różnych win w tym samym czasie I tylko zurawina mi tak padła, dlatego myślę ze
Następnie zagotować i dodac nowe drozdze, myslisz ze jest szansa ze zadziala? W teorii bakterie sie powinny ubić temperaturą, chyba ze są odporne. Domyslam sie ze smak bedzie mocno sredni ale chyba zrobie eksperyment ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@LJBW603: Z czysto technicznego punktu widzenia się da, ale nie warto i lepiej tego nie pić później.
W takiej sytuacji wylewam i za pare dni spróbuje postawic od nowa.
Namnoze wczesniej dobrze drozdze i nie bede dodawal na start zurawiny i soku z cytryny.