Wpis z mikrobloga

@matysbest: od 2021 roku (ustawa regulująca zawód programisty jest to niemożliwe). Nie wszystkie dyplomy są też równe - decyduje miejsce w rankingu światowym uniwersytetów i jeśli skończyłeś zbyt słabe studia będziesz musiał dopłacić pracodawcy przy podpisaniu umowy
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@matysbest: mam znajomego co bez studiów ma te mityczne 15k. Wiadomo, trzeba się najpierw wykazać i gdzieś wkręcić, zdobyć doświadczenie i później już się firmy o Ciebie biją, nie zważając na wykształcenie.
  • Odpowiedz
@matysbest: wystarczy wykupić się na czeladnika po terminie. Tyle że słyszałem że mistrzowie chcą ostatnio żebyś robił darmo utrzymanie 20 letniego potworka w php przez rok. Niewielu jest w stanie to przetrwać.
  • Odpowiedz
  • 2
@matysbest: na studiach poznasz ludzi i może nawet potencjalnego pracodawcę. Studiami też udowodnisz ze jesteś zawzięty i potrafisz się czymś zająć jeżeli bardzo chcesz. No ale nie oznacza to że studia są niezbędne. Po prostu pomagają
  • Odpowiedz
@matysbest: mówię z perspektywy osoby prowadzącej rozmowy kwalifikacyjne z programistami (od juniorów do seniorów):
Nigdy nie obchodziło mnie czy i jakie studia ma wpisane kandydat. Czasami jak byli juniorzy bez doświadczenia komercyjnego i mieli studia kierunkowe to pytałem o temat pracy inżynierskiej/magisterskiej żeby poczuli się swobodniej i był jakiś punkt zaczepny do dalszej rozmowy technicznej.
  • Odpowiedz
@matysbest: ja robiłem hen dawno temu inżynierkę z czegoś pokrewnego. Głównie sprawy sieciowe, programowanie było, ale szczątkowe i prowadzone przez ludzi, którzy byli na poziomie juniora. Na magisterkę zabrakło mi motywacji, bo na końcówce inżynierki już pracowałem jako programista. Teraz wolę sobie kupić kurs na udemy za 45zł i podnieść sobie kwalifikacje niż rozważać studia.
Może coś się zmieniło przez te 10 lat z poziomem szkolnictwa wyższego IT, ale wątpię.
  • Odpowiedz
  • 2
@matysbest: na studiach nie nauczysz się programowania. Liźniesz c#, c, assembly, pythona, js, Javy, ale nie naucza cie niczego czego nie możesz się nauczyć sam, a przede wszystkim mało się dowiesz o metodach programowania i praktycznych użyciach tych języków. studia to tylko papierek i znajomości, a jeżeli już umiesz programowanie to po prostu łatwiej przez nie przebrnąć. Pamiętaj że na studiach masz jeszcze matematykę
  • Odpowiedz
Chce wlasnie zaczac się uczyć programowania i za rok iść na studia żeby to wszystko dopełnić.

@matysbest: Jeśli faktycznie weźmiesz się za naukę i będziesz robić to systematycznie to po roku studia będą zbędne, bo w tym czasie sam się nauczysz dużo więcej. Następnie oby tylko gdzieś się załapać do pracy, żeby ogarnąć jakieś doświadczenie komercyjne, które potem można sobie wrzucić do CV.
  • Odpowiedz
  • 0
@matysbest: nikt na papier nie patrzy. Kilka lat temu mi na rozmowie wypomnieli że nie mam wyższego. Ale w końcu się udało i jestem - że średnim w IT. Co prawda jako devops ale to może nawet lepiej :)
  • Odpowiedz