Wpis z mikrobloga

Koledzy!! Jaka jest praktyczna różnica pomiędzy Intel Core i7-12700K, a AMD Ryzen 9 5900X ?
Całe życie używałem inteli, jakiś biblioteczek typu Intel MKL ale ten ryzen ma mniejsze tdp i mam go taniej.
Poczuję różnice aktualnie katując małe modele pod ML w transferze z ddr4 32 gb 3200 CL16 i szybkim m2 ssd?
Brać i się nie bać? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#kiciochpyta #ram #laptopy #komputery #informatyka #programowanie #programista15k #programista25k #nasranetagami
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nietrudny: może nie na temat, ale czy przypadkiem ML nie liczy się na GPU, gdzie w tego typu workloadach masz nieporównywalną wydajność per wat względem jakiegokolwiek cpu?
  • Odpowiedz
Brać i się nie bać?

@nietrudny: Nie brać, 27.09 jest premiera Zen4(tutaj plus jest taki, że to początek cyklu, więc na zakupionej teraz płycie w przyszłości zadziała Zen4 3DCache, Zen5 i Zen 5 3DCache) i 7900X, gdzie nie tylko cpu będzie wyraźnie szybsze, ale AMD zaimplementowało moduł pod AI a jak złapałeś tanią płytę pod ddr4 opartą o chipset B660 czy Z670 to zadziała na niej 13700K, które zadebiutują w
  • Odpowiedz
  • 0
@Pustulka: dzięki! będę wiedział przy stacjonarkach. a w laptopach to bez znaczenia nie? bo te układy nie są tylko mobline? ja z takich hardwarowych rzeczy zielony zupełnie jestem niestety :(( ma liczyć i działać, a czasami to za mało nawet czesciej niż czasami
  • Odpowiedz
będę wiedział przy stacjonarkach. a w laptopach to bez znaczenia nie? bo te układy nie są tylko mobline?

@nietrudny: Procesory i karty w laptopach są wyraźnie słabsze oraz realnie notebooki z Zen4 i 4XXX nvidii rozpoczynające nowy dwuletni cykl to połowa przyszłego roku.

Płyta na B650 to pewnie 700-800 zł
7900X -
  • Odpowiedz
  • 0
@Pustulka: przekonałeś ( ͡° ͜ʖ ͡°) I dzięki za opracowanie, doceniam serio! wróciłem do tematu i szukam lapkow z ddr5, co sądzisz o takim ? trochę drogo, nie? ile on jest realnie warty?
  • Odpowiedz