Wpis z mikrobloga

@lipszczak: obecne prognozy maja na celu wyłącznie studzenie oczekiwań inflacyjnych, bo gdyby ludziom powiedzieć prawdę (tj że inflacje w-----e i na 30%), to rzuciliby się na sklepy, coby wydać pieniądze, póki trzymają wartosc, co jeszcze bardziej podbiłby inflacje
  • Odpowiedz
@lipszczak: dziwne, ale od początku podnoszenie stóp procentowych nie hamowało inflacji, a tylko zwiększało oczekiwania płacowe ergo przyczyniało się do inflacji. Pierwsze podwyżki zredukowały popyt na kredyty hipoteczne prawie do 0, potem to już tylko zwiększa przychody sektora bankowego.
  • Odpowiedz
@mickpl: Spoko, przyjdą do władzy libki z PO, zrobią stópki powyżej poziomu inflacji, znowu w--------i bezrobocie, szczęśliwcy będą dalej pracować na smieciowkach, a kolejna fala młodych opuści Polskę ( ͡° ͜ʖ ͡°) już niedługo się doczekacie tego raju
  • Odpowiedz
Potężny pisowski socjalizm, czyli awans o 3 miejsca w rankingu ( ͡° ͜ʖ ͡°) zobacz na którym miejscu jest Estonia będąca pierwszą córą liberalizmu gospodarczego, a inflacja tam to 20% xD

@Jacques-Pierre: Statystyki z 2019stego, mamy już II połowę 2022 ale mniejsza o to.

Z opracowania wynika, że w latach 2015–2021 wydatki socjalne w ujęciu realnym wzrosły w Polsce o prawie 43 proc. Okazuje się, że był to piąty
  • Odpowiedz
Nie znam żadnej osoby, która by mówiła, że ciężko pracowała

@svetrey: ja znam moich rodziców. Nie kradli i nie oszukiwali, wszystko to co mają jest wynikiem ich pracy. Trochę przykre, że znasz tylko nierobów i złodziei, uwierz mi nie wszyscy byli jak Twoja rodzina w tamtych czasach.
  • Odpowiedz
@mickpl: A mieszkania już poszły w górę przy takiej inflacji i świadomości, że mało kto dostanie teraz kredyt? Bo w końcu ceny mieszkań to mogą tylko rosnąć.
  • Odpowiedz
@adrwas wakacje kredytowe nie rozdały ludziom dodrukowanych pieniędzy a pozwoliły nadpłacić pożyczony kapitał czyli bank mógł tylko na tym stracić, bank który robi rekordowe zyski
  • Odpowiedz
@tomek0931: Ty to widzisz tak, a ja widzę, że zagraniczny kapitał ucieka z PLN i z giełdy bo nagle sobie rząd coś wymyślił i cholera co wymyśli dalej, już SSP mają zyski zamiast w rozwój do rządu na socjal dawać. Zamiast dywidend dla inwestorów to rozkradanie zysków. Rozumiem, że dla najbardziej potrzebujących wprowadzić takie coś ale dla każdego i nie każdy nadpłaci tylko wyda xD socjal i rozdawnictwo
  • Odpowiedz